De eeuwige rivalen van Mark Zuckerberg willen hun eigen (en betere) metaverse uit de grond stampen

De gebroeders Winklevoss willen de strijd aangaan met aartsrivaal Facebook/Meta om het beste metaverse te bouwen.

Tyler en Cameron Winklevoss, de tweeling die ooit beweerde dat Mark Zuckerberg het originele idee voor Facebook van hen had gestolen, zijn vandaag de dag reuzen in de cryptowereld aan het worden. In 2014 richtten ze de cryptobeurs Gemini op om in de wereld van digitale munten te stappen. Dat avontuur financierden ze voorheen altijd volledig met hun eigen kapitaal (de broers zouden elk zo’n 5 miljard dollar aanhouden).

Die traditie werd deze week verbroken, en dan wel voor een hele speciale reden. Gemini kondigde namelijk aan dat het 400 miljoen dollar aan investeringen heeft opgehaald. Dat geld zal in een gloednieuw project van Gemini gepompt worden. De Winklevossen willen namelijk hun eigen metaverse uit de grond stampen en zo rechtstreeks de concurrentie met hun aartsrivaal Mark Zuckerberg aangaan.

“Meer keuzes”

Begin november kondigde Facebook-CEO Mark Zuckerberg aan dat zijn bedrijf zichzelf zal omdopen in “Meta”, een verwijzing naar zijn nieuwe primaire focus; de uitrol van de metaverse. Dat is een virtuele wereld waarin mensen interactie met elkaar (en producten) zullen hebben. Maar de manier waarop Facebook/Meta zo’n alternatief digitaal universum zal beteugelen, zint de Winklevoss-broers helemaal niet.

“Er zijn twee manieren waarop technologie zich ontwikkelt, die parallel van elkaar lopen. De ene is een gecentraliseerd pad, zoals Facebook en Fortnite (een populair videospel, red.) bewandelen. Die systemen zijn maar een stap verwijderd van een metaverse te ontwikkelen, en dat is volledig ok”, zei Cameron Winklevoss in een interview met zakensite Forbes. “Maar er is een andere weg, het gedecentraliseerde metaverse. En dat is het metaverse waar er meer keuzes, onafhankelijkheid en mogelijkheden zullen zijn, die de rechten en waardigheid van individuen zullen beschermen.”

Een alternatief voor het metaverse van Zuckerberg

Verschillende blockchain-bedrijven haalden de afgelopen maand meer dan 4 miljard dollar op om een alternatief te ontwikkelen voor het gesloten systeem dat Zuckerberg ambieert als ideale metaverse. Achter die beweging zitten soms opmerkelijke spelers uit de zakenwereld.

Gemini krijgt bijvoorbeeld steun van de New Yorkse beleggingsbeheerder Morgan Creek en de Commonwealth Bank of Australia. Morgan Creek pompte maar liefst 75 miljoen dollar in de plannen van de broers. De Winklevossen behouden wel 75 procent van het eigendom over hun cryptobedrijf.

(lb, bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20