Alles over het bulletkrediet (bullet lening)

Het bulletkrediet kent nog een aantal andere benamingen, zoals:

  • Bulletlening,
  • Einde Termijn Krediet,
  • Aflossingsvrij krediet.

Het betreft een krediet waar je voor de duur van de looptijd alleen rente bij betaald. Pas wanneer de laatste vervaldag is aangebroken, moet je eveneens het geleende geld terugbetalen. Dit krediet is in het bijzonder interessant voor personen die in de nabije toekomst over willen gaan tot de verkoop van een pand waarbij ze de meerwinst van dit pand willen gebruiken voor de aflossing. Het bulletkrediet wordt om die reden dan ook niet veel toegepast voor een eigen huis.

Kenmerken van een bulletkrediet

Een bullitkrediet kent zowel voor- als nadelen. Zo dien je tijdens de looptijd genoeg geld bijeen te krijgen om het totale kredietbedrag af te kunnen betalen. Dit is vaak erg moeilijk en onvoorziene kosten kunnen de terugbetaling fors in de weg staan. Het is dan ook verstandig om een bulletkrediet te combineren met een levensverzekering. De looptijd van het krediet kun dan af worden gestemd op de uitbetalingdatum van de verzekering. Het bulletkrediet dient te worden beschouwd als risicovol voor de kredietverstrekker en daarom zal de rentevergoeding hoger liggen in vergelijking tot andere leenvormen.

Een bulletkrediet is interessant als je in de toekomst een loonstijging of een grote uitbetaling verwacht, bijvoorbeeld uit de uitkering van een levens- of groepsverzekering. Wanneer je al genoeg geld hebt om een aankoop te financieren, dan kun je een bulletkrediet inzetten om je vermogen intact te houden of dat voor andere doeleinden gebruiken, zoals beleggen.

Vraag een simulatie aan

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Waarvoor gebruik je een bulletkrediet?

Een bulletkrediet is niet de kredietvorm die vaak gekozen zal worden voor een eigen huis. Wel wordt dit krediet vaker ingezet voor een tweede pand, ook wel een opbrengstenwoning genoemd. Voor de duur van de looptijd wordt het tweede huis dan verhuurd om zo genoeg geld bij elkaar te sparen voor de uiteindelijke aflossing. Een opbrengsteigendom kan echter ook worden verkocht wanneer er kosten gaan ontstaan of als je een meerwaarde kunt behalen op het betreffende pand.

Voordelen van een bulletkrediet.

De voordelen van een bulletkrediet zijn:

  • geld blijft beschikbaar om op een andere manier te gebruiken,
  • het bulletkrediet kan dienst doen als financiering voor een aankoop zonder je spaargelden aan te spreken,
  • tijdens de looptijd betaal je alleen rente terug zodat je lage maandlasten hebt,
  • indien voldaan is aan alle voorwaarden is een bulletkrediet aftrekbaar van de belastingen.

Nadelen van een bulletkrediet

Een bulletkrediet kent naast een aantal voordelen eveneens enkele nadelen:

  • de intrestvoet zal fors hoger liggen dan van een reguliere lening,
  • aan het einde van de looptijd moet je kapitaalbedrag ineens helemaal terugbetalen. Dit kan aanzienlijk lastiger zijn dan het aanvankelijk lijkt.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20