Alles op schema om volgende maand te beginnen met vaccinatie

Het eerste COVID-vaccin is op schema om binnen enkele weken internationaal uitgerold te worden. Aan beide kanten van de grote plas zijn de diensten Volksgezondheid ervan overtuigd dat de eerste groepen nog voor het einde van het jaar zullen ingeënt worden. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. 

Het Verenigd Koninkrijk wordt naar verwachting het eerste land om een vaccin goed te keuren. De Britse overheid wil de vaccinkandidaat ontwikkeld door Pfizer en BioNTech vanaf 7 december beginnen toe te dienen. 

Vaccinatieprogramma’s in stelling gebracht

De Amerikaanse medicijnenwaakhond komt enkele dagen later samen, op 10 december. Anthony Fauci, de viroloog die het Amerikaanse coronabeleid stuurt, zei daarover het volgende op nieuwszender NBC: ‘We zullen waarschijnlijk, vrijwel zeker, vóór eind december een deel van de groep met de hoogste prioriteit vaccineren.’

Ook de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn verwacht dat over een paar weken de eerste mensen in Duitsland een coronavaccinatie kunnen krijgen. Hij is ervan overtuigd dat de Europese regulatoren het vaccin van Pfizer snel zullen goedkeuren. ‘En dan kunnen we meteen beginnen’, zei hij op de Beierse radio. Alle voorbereidingen zijn gemaakt om volgende maand te beginnen met de inentingen, aldus Spahn.

Alles hangt dus af van die goedkeuring, maar hoe staat het daarmee? Het Europese GeneesmiddelenAgentschap zou ‘volgende maand’ een beslissing nemen over zowel het Pfizer-vaccin als over dat van Moderna. Dat blijkt uit geheime documenten die Financial Times kon inkijken. De medicijnregulator bevestigde dat het zijn evaluatie van de vaccins tegen het einde van het jaar, of begin volgend jaar, zal afgerond hebben.

Logistieke nachtmerrie

Na goedkeuring kunnen de 27 EU-lidstaten beginnen met wat de grootste logistieke operatie sinds Wereldoorlog II zal worden. De EU heeft zich al verzekerd van 1 miljard dosissen van potentiële coronavaccins. Toch kan het nog tot 2022 duren eer iedereen effectief ingeënt is, door de grootte van de logistieke uitdaging, en omdat niet elk vaccin even goed zal werken. 

Een andere hindernis voor de uitrol is het vertrouwen in de veiligheid van de vaccins. De voorbije weken kwamen verschillende berichten naar buiten die aangeven dat de ontwikkeling van van het vaccin er nogal doorgejaagd wordt. Zo vonden er onregelmatigheden plaats in de klinische testfase van het AstraZeneca-vaccin, die aanvankelijk werden verzwegen. Pas als het nieuws naar buiten kwam, sprak het bedrijf van ‘bijkomend onderzoek’. Onlangs werd ook bekend dat 4 op de 10 Vlaamse huisartsen zich op dit moment nog niet willen laten vaccineren tegen COVID-19.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.