“Alleen het Amerikaanse Congres kan cryptomunten verbieden”

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond, benadrukt dat de VS cryptomunten niet zullen verbieden, zoals in China wel gebeurde. Toch geeft Gensler aan dat de verantwoordelijkheid voor zo’n beslissing niet bij hem ligt, maar bij het Amerikaanse Congres.

Gary Gensler, voorzitter van de US Securities and Exchange Commission (SEC), ofwel de Amerikaanse markttoezichthouder, besprak onlangs Bitcoin, andere cryptomunten en digitale activa in een comité van het Amerikaanse congres. Volgens Gensler zijn de Verenigde Staten niet van plan om cryptomunten volledig te verbieden, zoals Peking wel besloot te doen.

“Onze aanpak is totaal anders (dan China, red.)”, zou Gensler gezegd hebben op het comité. Gensler gaf wel aan dat een eventueel verbod op crypto volledig zou afhangen van het Amerikaanse congres. “We werken met alle autoriteit die we gekregen hebben van het Congres. Ik denk dat verschillende cryptomunten zonder problemen kunnen doorgaan voor normale activa”, voegde Gensler nog toe.

Uit China gejaagd

Eerder dit jaar besloot China om alle cryptogerelateerde economische activiteiten in het land aan banden te leggen. Zo werden de miners van cryptomunten, die met enorme hoeveelheden computerrekenkracht transacties valideren en zo nieuwe crypto aanboren, uit de provincies Xinjiang en Binnen-Mongolië gejaagd met boetes en andere vormen van regulering. Transacties met de digitale munten werden sindsdien ook verboden voor Chinezen.

De meeste van de Chinese miners besloten inmiddels te verkassen naar de VS. Daar wordt nu luidop de vraag gesteld of dat scenario zich kan herhalen binnen een Amerikaanse context. Zo ver zal het volgens Gensler dus nooit komen, hoewel hij cryptomunten in het huidige wettelijke kader nog steeds beschouwt als een bijzonder speculatieve investeringsklasse.

Marktoptimisme

De cryptomarkt reageerde alvast positief op de opmerkingen van Gensler. De totale marktwaarde van de cryptowereld steeg met meer dan 80 miljard dollar in de laatste 24 uur, staat te lezen in de tabellen van Coinmarketcap.

Bitcoin (BTC), de grootste cryptomunt ter wereld, koerste dinsdagavond even tot net boven de 51.700 dollar. Ook Ethereum (ETH) en Binance (BNB), die recent Cardano voorbij stak als derde grootste cryptomunt, maakten gisteren een flinke opmars. Ook grapmunten, zoals Shiba Inu (SHIB) en Dogecoin (DOGE), tekenden een forse rally op.

Lees ook: SEC-voorzitter Gary Gensler: “Stablecoins zijn als pokerchips in het casino”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20