Alle scholen gaan in code oranje, maar leerlingen blijven voltijds naar school gaan

Na het volwassenenonderwijs en het hoger onderwijs gaat nu ook de rest van de Vlaamse scholen naar code oranje. Er komen extra maatregelen, maar in het middelbaar en lager onderwijs blijft iedereen voltijds naar school gaan, kondigde minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan in de nacht van maandag op dinsdag.

De beslissing komt er na lang overleg met de onderwijskoepels, CLB’s en vakbonden en gaat in vanaf de herfstvakantie.

‘Voltijds contactonderwijs blijft de regel voor alle leerlingen van het basis- en het secundair onderwijs’, zegt Weyts. ‘Scholen kunnen wel indien nodig in afstandsonderwijs voorzien voor de tweede en derde graad, op voorwaarde dat alle leerlingen effectief bereikt worden.’

Geen zwemlessen

Om te zorgen dat iedereen veilig op de schoolbanken kan blijven zitten, veranderen er wel enkele zaken. In het basisonderwijs worden de zwemlessen tijdelijk afgeschaft en ook alle buitenlandse activiteiten kunnen niet meer doorgaan. Bezoekers en andere buitenstaanders van de school worden zoveel mogelijk geweerd en kinderen krijgen vaste plaatsen in de refter.

In het secundair onderwijs wordt een mondmasker overal verplicht, zowel in de lessen als op de speelplaats, tenzij er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Er komt een informatiecampagne om het nut van mondmaskers en afstand uit te leggen aan leerlingen en leerkrachten.

Turnen aangepast

Lichamelijk onderwijs wordt niet afgeschaft, zoals op tafel lag, maar het moet dezelfde regels volgen als de sportsector. Er mag alleen nog binnen gesport worden als er 1,5 meter afstand kan gehouden worden, er kunnen geen douches meer genomen worden en kleedkamers mogen alleen gebruikt worden als iedereen een mondmasker draagt en de ruimte telkens gereinigd wordt na gebruik.

Er komt ook extra geld vrij om vervangingen van leerkrachten op korte termijn te betalen, zodat de scholen constant kunnen blijven draaien. Openbaarvervoermaatschappij De Lijn liet ook al weten dat ze in extra capaciteit voorziet om overvolle bussen en trams te vermijden op weg naar school.

Hoger onderwijs

Vorige week schakelde ook het hoger onderwijs al over op code oranje. Dat betekent dat maar één op de vijf aula’s in universiteiten bezet mag zijn en dat in hogescholen maar 20 procent van de campus gebruikt mag worden. Hij pleitte er wel expliciet voor om soepeler te zijn voor eerstejaars.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20