Alibaba krijgt goedkeuring voor primaire beursnotering in Hongkong

De Hong Kong Stock Exchange heeft een primaire beursnotering van de Chinese e-commercegigant Alibaba goedgekeurd. Tegen het eind van 2022 zal (naar verwachting) het bedrijf zowel op de beurs van Hongkong als New York een primaire notering hebben.

Alibaba kondigde een tweetal weken geleden al aan dat het een aanvraag had ingediend bij de beurs van Hongkong om een primaire beursnotering te krijgen. Die heeft dat vandaag goedgekeurd. Op dit moment is er nog sprake van een secundaire beursnotering in Hongkong. Verwacht wordt dat daar tegen het einde van 2022 verandering in zal komen, staat te lezen in een document dat Alibaba heeft ingediend bij de beurswaakhond.

Primaire notering in New York

Op dit moment is er al sprake van een primaire notering in New York. Dat blijft zo. Alibaba gaat voor een zogenaamde dubbele primaire notering. Daarmee verdwijnen enkele beperkingen die nu gelden voor de aandelen die in Hongkong verhandeld worden. CEO Daniel Zhang zei eerder deze maand dat hij hoopt dat het bedrijf op die manier de aandeelhoudersbasis kan vergroten.

Dat lezen we ook in het document: “Wij verwachten dat deze conversie ons in staat zal stellen onze investeerdersbasis te verbreden en meer liquiditeit te creëren, en in het bijzonder de toegang tot investeerders uit China en andere Aziatische landen zal verruimen.”

Een primaire notering in Hongkong zal Alibaba in staat stellen deel te nemen aan de Shenzhen-Hongkong Stock Connect, die investeerders op het Chinese vasteland toegang geeft tot het aandeel. De Chinese producenten van elektrische voertuigen Xpeng en Li Auto hebben bijvoorbeeld al een primaire notering in zowel Hongkong als de Verenigde Staten. Beide bedrijven hebben toegang tot de Shenzhen-Hong Kong Stock Connect.

Delistinglijst

Alibaba trok in 2014 naar de beurs van New York. Dat was toen de grootste beursintroductie (IPO) op dat moment. Zo’n drie jaar geleden richtte het bedrijf ook zijn pijlen op beleggers dichter bij huis door een secundaire notering op de beurs van Hongkong.

Door een dubbele primaire beursnotering dekt Alibaba zich ook in tegen het risico dat zijn aandelen binnenkort misschien niet langer verhandelbaar zullen zijn in de Verenigde Staten. Het bedrijf staat immers op de befaamde delistinglijst van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Daarop staan (voornamelijk Chinese) bedrijven die niet tegemoet komen aan de auditvereisten van de toezichthouder. Die bedrijven riskeren daarom hun Amerikaanse beursnotering te verliezen. China wil niet dat die bedrijven gevoelige info delen met de Verenigde Staten.

(lb)

Meer