Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Alaska breekt 110-jaar oud warmterecord

Logo Business AM
Economie

03/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In Juneau, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Alaska, is recent een temperatuur van ruim 28 graden Celsius opgetekend. Dat betekende voor de stad het hoogste niveau in meer dan honderd jaar. Volgens de lokale klimatoloog Brian Brettschneider kon Juneau daarmee slechts voor de vijfde keer in ruim vijfenzestig jaar een dag met een temperatuur van meer dan 27 graden Celsius melden. Bovendien hebben de weerkundigen voor de onmiddellijke toekomst nog meer warme dagen in het vooruitzicht gesteld.

Ook Anchorage liet een temperatuur van bijna 28 graden Celsius registreren. Dat was het hoogste niveau in een periode van drie jaar.

IJsmassa

“Alaska maakt een bijzonder zware hittegolf door,” benadrukt USA Today. “Langs de noordkust van de staat zijn extreem warme oceaantemperaturen geregistreerd. Dat heeft grote pakken ijs doen smelten. De voorbije lente was door een ongebruikelijke warmte gekenmerkt. Daardoor verdween het ijs dit jaar veel vroeger dan men normaal zou verwachten.”

Dat leidt tot grote onrust bij de kustbewoners, die voor hun inkomsten vooraf afhankelijk zijn van de jacht en de visvangst. Rick Thoman, een klimatoloog van de University of Alaska, waarschuwde op sociale media voor bijzonder hoge temperaturen boven de Beringzee en de Tsjoektsjenzee.

“De oppervlaktetemperaturen van het zeewater in de regio lagen ongeveer 5,5 graden Celsius hoger dan het gemiddelde van de voorbije drie decennia,” getuigde Thoman. “De jaarlijkse warmteperiode ligt op Alaska verscheidene weken voor op schema. Er is hier duidelijk sprake van een spiraal die door de klimaatverandering wordt verergerd.”

“De stijgende oceaantemperaturen doen de ijsmassa’s smelten. Daardoor is er minder koeling ter beschikking en zullen de temperaturen nog verder oplopen. De jongste vijf jaar heeft het gebied de warmste zeetemperaturen uit zijn recente geschiedenis gekend. Daardoor is het volume van de ijsmassa tot een absoluut minimumniveau gesmolten.”

Bosbranden

Patrick Doll, een meteoroloog bij de weerkundige dienst in Anchorage, waarschuwde dat het zuiden van de staat nog voor een periode met hogere temperaturen staat. Hij maakte gewag van een verdere stijging met één tot twee graden Celsius. Ook Brian Brettschneider beklemtoonde dat de regio zich op diverse locaties op nieuwe recordtemperaturen moet voorbereiden.

De absolute recordtemperatuur van bijna 38 graden Celsius zou echter niet worden benaderd. Dat cijfer werd in juni 1915 in Fort Yukon opgetekend.

“De extreme warmte heeft ook andere consequenties,” aldus USA Today. “De hoge temperaturen hebben de bosbranden van het Lake Swan Fire in de buurt van Anchorage nog aangejaagd. De rook van de brand is dagenlang boven de stad blijven hangen. Op straat moesten de inwoners van Anchorage hun shirt voor de mond en de neus houden.”

“De nationale weerkundige dienst moest dan ook een waarschuwing uitvaardigen voor onder meer mensen met ademhalingsproblemen. Ook voor het oostelijke schiereiland Kenai, niet ver van Anchorage, werd een alarm uitgestuurd.”

In Fairbanks, in het midden van Alaska, moesten de inwoners zich door de dreiging van de Shovel Creek Fire op een evacuatie voorbereiden.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks