Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 15 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Klimaatverandering bedreigt 2 op elke 3 Afrikaanse grootsteden

Logo Business AM
Economie

28/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Vele grote metropolen op het Afrikaanse continent dreigen het slachtoffer van de klimaatverandering te worden. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Verisk Maplecroft. De grootste problemen verwacht de analist in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Liberia en de Democratische Republiek Congo. Daarentegen zouden steden in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland de minste druk van de klimaatverandering ervaren.

“De bedreigingen van de klimaatverandering vormen een extreem risico voor tweederde van de Afrikaanse steden,” benadrukt Verisk Maplecroft. “Reden voor de problematiek zijn de groeiende bevolking en de slechte infrastructuur.”

Klimaatschokken

“De Verenigde Naties schatten dat zesentwintig van honderd steden met de grootste bevolkingsaangroei zich in Afrika bevinden,” aldus de analisten van Verisk Maplecroft. “Daardoor dreigen steeds meer mensen aan bedreigingen door de klimaatverandering te zullen worden blootgesteld. De drie steden met de grootste kwetsbaarheid voor de klimaatverandering zijn de Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Monrovia in Liberia en Mbuji-Mayi in de Democratische Republiek Congo.”

“De problemen hebben grotendeels te maken met het onvermogen van de Afrikaanse steden om aan klimaatschokken te weerstaan,” zeggen de analisten van Verisk Maplecroft. “In de lijst van de tien steden met de grootste kwetsbaarheid voor de klimaatverandering staan acht Afrikaanse steden.”

“Dat is onder meer het geval met Kinshasa, en stad met 13,2 miljoen inwoners die al geregeld het slachtoffer zijn geworden van overstromingen. De bevolking van Kinshasa zal de volgende vijftien jaar tot 26,7 miljoen eenheden uitgroeien. Daardoor zal ook de impact van de veranderende klimaatomstandigheden groter worden.”

“Een dergelijke toename van de bevolking zal het alarmerende risicoprofiel van de stad nog verzwaren,” zeggen de analisten. Verisk Maplecroft merkt daarbij op dat vele Afrikaanse megasteden met problemen worstelen die door de klimaatverandering nog acuter zullen worden. Onder meer wijzen ze daarbij op een gebrek aan toegang tot drinkbaar water.

Investeringen

Maar ook economisch dreigen volgens de analisten zware consequenties. “Wij zeggen niet dat op deze locaties best geen investeringen worden overwogen,” aldus Verisk Maplecroft. “Wel moeten investeerders hun ogen open houden.” Volgens het rapport staat in Afrika momenteel 895 miljard dollar van het totale bruto binnenlandse product bloot aan extreme risico’s. Dat zou de volgende vier jaar nog verder oplopen tot nagenoeg 1,4 biljoen dollar.

Niet alleen in Afrika gaan grote metropolen gebukt onder een zware dreiging van de klimaatverandering. Dat geldt ook voor megasteden zoals New Delhi, Mumbai, Mexico of Karachi. Ook daar dreigt de klimaatverandering zware schade te kunnen toebrengen aan de lokale economie en zijn bevolking.

Daarentegen lopen volgens Verisk Maplecroft de Britse steden Glasgow, Belfast en Edinburg de minste risico’s. Ook Rouen en Rennes in Frankrijk en Hannover in Duitsland staan bij de tien minst bedreigde steden gerangschikt.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks