Akkoord over Europees reddingsplan van 540 miljard euro

De ministers van Financiën uit de eurozone, kortweg de Eurogroep, zijn het eens geraakt over een Europees plan om de dramatische economische gevolgen van de coronacrisis tegen te gaan.

Dat bevestigen de Belgische minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) en zijn Franse collega Bruno Le Maire donderdagavond.

Zoals verwacht gaat het om een drieluik:

  • Voor bedrijven: een pan-Europees garantiefonds van de Europese Investeringsbank (EIB) moet 200 miljard aan leningen voor bedrijven en kmo’s ondersteunen
  • Voor werknemers: de Europese Commissie voorziet voor 100 miljard aan leningen voor nationale regelingen voor tijdelijke werkloosheid.
  • Voor overheden, door het activeren van het Europees Stabiliteitsmechanisme om de zware externe schok op te vangen. Eurolanden zouden voor 2 procent van hun bruto binnenlands product aanspraak kunnen maken op een kredietlijn van het Europese fonds ESM, maar wel expliciet ‘om gezondheidsuitgaven te financieren die rechtstreeks verband houden met COVID-19’. Daar zal wellicht een bedrag van 240 miljard mee gemoeid zijn.

Daarnaast hebben de ministers van Financiën volgens De Croo ook afgesproken ‘dat ze de oprichting van een tijdelijk Europees herstelfonds gaan onderzoeken om de Europese economie een nieuwe impuls te geven’. Het is aan de Europese staats- en regeringsleiders om aan te geven welke richting dit fonds moet uitgaan.

Van de veelbesproken ‘coronabonds’ of ‘eurobonds’, de gemeenschappelijke uitgifte van schuldpapier, is in het akkoord geen sprake. ‘Daar blijven we ons tegen verzetten’, verklaarde de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra achteraf.

Solidariteit

Aan de deal gingen uren en dagen van intens diplomatiek overleg vooraf, wegens de grote ideologische verschillen tussen Zuid-Europa en ‘strengere’ eurolanden als Nederland of Oostenrijk.

‘Na de moeizame discussies van de voorbije dagen en weken was het absoluut noodzakelijk om vandaag een duidelijk signaal van Europese solidariteit te geven’, zegt De Croo per communiqué. ‘Dit is een belangrijke, eerste stap om op korte termijn de meest urgente noden aan te pakken.’

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.