Ajax blijft grootste kweekvijver van Europees voetbaltalent

De Nederlandse club Ajax Amsterdam heeft de beste opleiding van alle Europese voetbalcompetities. Niet minder dan 85 spelers die bij Ajax hun jeugdopleiding hebben genoten, zijn immers op dit ogenblik ergens in de hogere reeksen van een Europese competitie actief. Dat blijkt uit een rapport van CIES Football Observatory.

De analyse van het CIES Football Observatory toont daarbij dat momenteel nog acht spelers uit die jeugdopleiding bij de Nederlandse club zelf actief zijn. 

Oekraïne

Ajax gaat in de rangschikking de Portugese club Benfica, die 73 spelers uit zijn jeugdopleiding momenteel ergens op het hoogste vlak in een Europese competitie ziet evolueren, vooraf. Op de derde plaats staat de Oekraïense club Dynamo Kiev met 72 spelers, gevolgd door het Kroatische Dinamo Zagreb (69) en het Oekraïense Shakhtar Donetsk (64).

De top tien van de ranglijst bestaat verder uit het Servische FK Partizan (63), het Spaanse Real Madrid en het Servische Crvena Zvezda (60), het Spaanse Barcelona (59) en het Portugese Sporting Lissabon (58).

Uit de cijfers blijkt nog dat in de top twintig geen enkele club meer spelers uit de eigen jeugdopleiding naar het eerste team heeft kunnen laten doorvloeien dan Dynamo Kiev. Op de loonlijst van die club prijken immers nog altijd zeventien spelers uit de eigen jeugdopleiding. Op de tweede plaats staat Shakhtar Donetsk met veertien club.

Het is volgens analisten niet toevallig dat deze ranglijst door twee teams uit Oekraïne wordt aangevoerd. Na de inval van Rusland in Oekraïne zijn immers vele buitenlandse spelers om veiligheidsredenen bij deze clubs vertrokken. Die leemtes dienden door spelers uit de eigen jeugdrangen te worden opgevuld.

Anderlecht

Dodi Lukebakio, een van de talenten uit de jeugdopleiding van RSC Anderlecht die zijn weg naar een Europese topcompetitie heeft gevonden. – Foto: Laurie Dieffembacq/BELGA/AFP via Getty Images

RSC Anderlecht staat in de rangschikking met het meeste aantal spelers uit eigen jeugdrangen in de diverse Europese competities op een twaalfde plaats. In totaal zijn in de hoogste afdelingen van de Europese voetbalcompetities vijftig spelers actief die hun opleiding bij de Belgische club hebben genoten.

De kern van het eerste elftal van Anderlecht telt ook nog tien spelers uit de eigen jeugdopleiding. Buiten de twee Oekraïense clubs kan binnen de top twintig op dit vlak alleen Olympique Lyonnais – twaalf spelers uit de eigen jeugdopleiding – betere cijfers voorleggen dan Anderlecht.

Wanneer naar de vijf grootste competities uit het Europese voetbal – Engeland, Spanje, Duitsland, Frankrijk en Italië – wordt gekeken, kunnen de Spaanse topclubs Real Madrid en FC Barcelona op de sterkste jeugdopleiding prat gaan.

Het rapport toont immers dat 43 spelers uit de jeugdopleiding van Real Madrid in een van de vijf topcompetities van de Europese voetbal actief zijn. FC Barcelona staat met 38 spelers op de tweede plaats, gevolgd door Paris St-Germain en Olympique Lyonnais (34) en Manchester United (28).

Real Madrid heeft in zijn huidige kern nog vijf spelers uit de eigen opleiding. Bij FC Barcelona zijn acht spelers uit de jeugdrangen tot in de kern van de eerste ploeg doorgedrongen. Bij Manchester United zijn er tien spelers uit de jeugdopleiding naar de kern kunnen doorstromen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20