Braziliaans voetbal mag op financiële bonanza hopen; kan kloof met Europese elite dichten

Het Braziliaanse voetbal lijkt een grote metamorfose te zullen doormaken. Een nieuwe wet die de clubs toelaat externe investeringen te zoeken, gekoppeld aan bijkomende impulsen voor uitzendrechten en marketingcontracten, lijkt in staat om honderden miljoenen dollars naar Brazilië te laten vloeien. Dat is een verandering die Braziliaanse voetbalclubs mogelijk in staat zal stellen om met de top van Europa te kunnen wedijveren.

“De nieuwe mogelijkheden lijken te kunnen leiden tot een financiële bonanza voor de Braziliaanse clubs, die lange tijd in handen waren van de supporters en voor externe supporters verboden gebied waren”, stipt het persbureau Reuters aan.

Ronaldo

Cruzeiro, uitkomend in de tweede Braziliaanse divisie, was vorig jaar de eerste club die profiteerde van de nieuwe wet, die het aantrekken van extern kapitaal mogelijk maakte. De club werd verkocht aan de gewezen Braziliaanse stervoetballer Ronaldo. Sindsdien werden ook Botafogo en Vasco da Gama, twee clubs uit Rio de Janeiro, aan investeerders verkocht.

Volgens Guilherme Avila, sportanalist bij makelaar XP Investimentos, kunnen minstens tien Braziliaanse clubs die momenteel in het bezit van supporters zijn, de volgende twee jaar door investeerders worden overgenomen.

Daarbij wordt onder meer gewezen naar regerend Braziliaans kampioen Atletico Mineiro, die mogelijk met een verkoop van een belang van 51 procent een bedrag van 1 billion reais (200 miljoen dollar) zou kunnen ophalen.

Verder zou Esporte Clube Bahia mogelijk worden overgenomen door de City Football Group, een bedrijf uit Abu Dhabi dat onder meer ook eigenaar is van Manchester City en een reeks andere voetbalclubs. Met die transactie zou een bedrag van 650 miljoen reais (126.4 million dollar) kunnen zijn gemoeid.

Mediarechten

Ook een aantal nieuwe televisierechten zouden een belangrijke bijkomende bron van inkomsten kunnen worden. De rechten op de Braziliaanse competitie zijn nog twee jaar in handen van het Braziliaanse televisienetwerk TV Globo.

Nadien wil het Braziliaanse voetbal de rechten echter in verschillende pakketten – naar het voorbeeld van onder meer Engeland, Italië, Spanje en Duitsland – opdelen. Hierdoor kunnen meerdere licenties worden verdeeld en kunnen de totale inkomsten gevoelig worden opgedreven.

De Braziliaanse hoogste voetbaldivisie ontving vorig jaar 3.5 billion reais (687 miljoen dollar) televisierechten. De Engelse Premier League kon tijdens diezelfde periode daarentegen op 3,9 miljard dollar vergoedingen rekenen, dankzij een verdeling van de rechten over partijen zoals Sky Sports, BT Sport en Prime Video of Amazon.

Een aantal analisten stellen dat de grootste Braziliaanse voetbalclubs, waaronder Corinthians en Palmeiras, mogelijk voor een beursnotering zouden kunnen kiezen. “Sommige clubs met een gezonde balans hebben misschien bezwaren om de controle aan één investeerder te verkopen en zouden de voorkeur kunnen geven aan een bredere groep aandeelhouders”, merken ze op. 

Een professionelere organisatie van de Braziliaanse competitie kan volgens de analisten ook de onderhandelingspositie in gesprekken over de internationale mediarechten versterken. Momenteel halen de Braziliaanse clubs amper 1 procent van hun inkomsten uit internationale uitzendrechten. In Engeland en Spanje loopt dat op tot respectievelijk 48 procent en 44 procent.

Volgens XP Investimentos zouden de Braziliaanse clubs het eerste jaar van het nieuw contract 200 miljoen reais (39 miljoen dollar) uit de internationale mediarechten kunnen halen. Dat is nog altijd minder dan 5 procent van hun totale omzet.

Transfers

Het nieuwe scenario zou de jaarlijkse inkomsten van het Braziliaanse voetbal tot 5 miljard dollar kunnen oplopen, tegenover een omzet van 1,3 miljard dollar vorig jaar. “Dit zou ook kunnen helpen vermijden dat Braziliaanse spelers aan Europese clubs worden verkocht voordat ze het maximale potentieel hebben bereikt”, zeggen analisten.

Een gemiddelde transfer in het Braziliaanse voetbal had vorig jaar een waarde van 12,9 miljoen euro, tegenover 19,2 miljoen euro vier jaar geleden. In Spanje was er vorig jaar daarentegen sprake van een gemiddeld bedrag van 35,7 miljoen euro.

Brazilië staat in het voetbal bekend als de grootste bron van talent. Het land is tegelijkertijd de grootste exporteur van voetballers in de hele wereld. De nieuwe financiële middelen zouden de Braziliaanse clubs echter de mogelijkheden kunnen bieden hun beste spelers langer aan zich te binden en grotere vergoedingen te vragen voor voetballers die door buitenlandse clubs worden gegeerd.

“Met grotere inkomsten kunnen Braziliaanse clubs het zich veroorloven om meer tijd te nemen voor de ontwikkeling van uitzonderlijke spelers, in plaats van transfers als terugkerende inkomsten te moeten gebruiken”, betoogt sportanalist Guilherme Avila. “Hierdoor kunnen in de toekomst hogere transferbedragen worden afgedwongen.”

(as)

Meer