Financiële dominantie Premier League in Europees voetbal loopt steeds verder op

De inkomsten van de Engelse Premier League zullen dit seizoen naar verwachting voor de allereerste keer boven de grens van 6 miljard pond uitkomen. De Engelse topcompetitie vergroot daarmee snel zijn voorsprong op zijn belangrijkste Europese concurrenten. Dat blijkt uit een rapport van consultant Deloitte.

De voetbalclubs uit de Engelse Premier League realiseerden twee seizoenen geleden een gezamenlijke omzet van 4,9 miljard pond. Dat weerspiegelde een groei met 8 procent tegenover het seizoen voordien. Nochtans ging in Engeland een groot deel van de inkomsten van de wedstrijden verloren. Door de uitbraak van de coronacrisis dienden immers vele wedstrijden zonder publiek te worden gespeeld. 

Uitgestelde uitzendrechten

De vijf grootste voetbalcompetities kwamen twee seizoenen geleden aan een gezamenlijk inkomen van 13,8 miljard pond. Dat vertegenwoordigde een stijging met 3 procent tegenover het seizoen voordien. Die groei was vooral te danken aan de betaling van uitgestelde uitzendrechten.

De inkomsten van de Duitse Bundesliga vielen met 6 procent terug tot 2,7 miljard pond. De Spaanse La Liga leed een even groot verlies en kwam uit op 2,6 miljard pond. De Serie A in Italië kon op een stijging met 23 procent – dankzij de lancering van een aantal nieuwe mediacontracten – tot 2,2 miljard pond rekenen. De inkomsten van de Ligue 1 in Frankrijk bleven nagenoeg status-quo op 1,4 miljard pond.

Volgens Deloitte boekte de Premier League het voorbije seizoen, dat in mei met Manchester City als landskampioen werd afgesloten, ongeveer 5,5 miljard pond inkomsten. Het nieuwe seizoen, dat zopas van start is gegaan, zal volgens het rapport de Engelse topcompetitie meer dan 6 miljard pond inkomsten opleveren.

Dat nieuwe record moet volgens Deloitte vooral worden toegeschreven aan een aantal internationale mediacontracten die voor de Engelse topcompetitie konden worden afgesloten en die begin dit seizoen begonnen te lopen.

Amerikaanse overnemers

Deloitte merkt verder nog op dat het Championship, de tweede klasse van de Engelse voetbalcompetitie, financieel veel minder gezond oogt. De gezamenlijke inkomsten van die clubs vielen twee seizoenen geleden immers terug tot 16 miljoen pond, tegenover een omzet van 101 miljoen pond het seizoen voordien.

In het Championship dienden de meeste wedstrijden dat seizoen achter gesloten deuren gespeeld te worden. In het Championship liggen de uitzendrechten beduidend lager dan in de Premier League, zodat de verliezen minder gemakkelijk konden worden opgevangen. Daardoor had de coronacrisis in het Championship een veel grotere impact.

Deloitte wijst er verder nog op dat de investeringen in de vijf grootste Europese competities een sterke toename hebben laten optekenen. Bij meer dan tweederde van die projecten moest van Amerikaanse investeerders gewag worden gemaakt.

De Europese competities tellen inmiddels meer dan zeventig groepen die meerdere voetbalclubs in eigendom hebben. Vijf jaar geleden konden slechts achtentwintig eigenaars van meerdere clubs worden geïdentificeerd.

Meer