Europese voetbalcompetities: RB Leipzig heeft meest waardevolle jonge spelers in zijn rangen

De Duitse voetbalclub RB Leipzig heeft de twee meest beloftevolle jonge voetballers van het Europese voetbal in zijn rangen. Dat blijkt uit een rapport van het CIES Football Observatory, gebaseerd op de transferwaarde van spelers beneden de leeftijdsgrens van drieëntwintig jaar die dit seizoen hun opwachting in een van de vijf grootste competities van het Europese voetbal hebben gemaakt.

In de rangschikking van het CIES Football Observatory kunnen ook twee Belgische spelers worden opgemerkt.

Josko Gvardiol

De Kroatische verdediger Josko Gvardiol (20) is de meest waardevolle jonge voetballer die momenteel in een Europese competitie aan de slag is. Gvardiol, die bij RB Leipzig nog vijf jaar onder contract ligt, heeft een transferwaarde van 96,2 miljoen euro. Met een dergelijk bedrag zou hij bij eventuele transfer de duurste verdediger uit de Europese voetbalgeschiedenis kunnen worden.

Gvardiol wordt in de ranglijst gevolgd door de Hongaarse linksbuiten Dominik Szoboszlai (21), die eveneens voor RB Leipzig uitkomt en een geraamde transferwaarde van 60,3 miljoen euro heeft. Op de derde plaats volgt de Spaanse middenvelder Pablo Gavi (17) van FC Barcelona, die ondanks zijn jeugdige leeftijd al een transferwaarde van 58,6 miljoen euro heeft opgebouwd.

De onderzoekers wijzen er daarbij op dat FC Barcelona de enige club is die met drie spelers binnen de top vijftig is vertegenwoordigd.  Middenvelder Nico Gonzalez (26,1 miljoen euro) staat op een elfde plaats, terwijl aanvaller Abdessamad Ezzalzouli met een transferwaarde van 12,5 miljoen euro op een 36ste plaats volgt.

Deze statistieken wijzen er volgens de analisten op dat FC Barcelona wel eens mogelijk heel snel opnieuw zijn plaats aan de absolute top van het Europese voetbal zou kunnen opeisen.

In de top tien staan verder ook nog Nuno Mendes van Paris St.-Germain (53 miljoen euro), Marc Guehi van Crystal Palace (50 miljoen euro), Piero Hincapié van Bayer Leverkusen (42,6 miljoen euro), Jesper Lindström van Eintracht Frankfurt (37,8 miljoen euro), Odilon Kossounou van Bayer Leverkusen (36,5 miljoen euro), Kamaldeen Sulemana van Stade Rennais (33,8 miljoen euro) en Myron Boadu van AS Monaco (29,8 miljoen euro).

Arthur Theate

Binnen de top twintig zijn ook twee Belgische spelers terug te vinden. Op een dertiende plaats staart immer Arthur Theate, de Belgische verdediger van FC Bologna.

Theate genoot zijn opleiding bij KAS Eupen, Racing Genk en Standard Luik, maar maakte uiteindelijk bij KV Oostende zijn debuut in de hoogste klasse van het Belgische voetbal. Dat leidde echter al snel tot een verrassende transfer naar de Italiaanse competitie. De transferwaarde van Theate wordt nu op 25,8 miljoen euro geraamd.

Op de achttiende plaats volgt Sambi Lokonga, het jeugdproduct van RSC Anderlecht dat nu voor FC Arsenal uitkomt en op de transfermarkt 20,5 miljoen euro waard zou zijn. Zowel Lokonga als Theate hebben inmiddels hun debuut in de Belgische nationale ploeg gemaakt.

Nog twee Belgische spelers – Aster Vranckx van VfL Wolfsburg en Amadou Onana van Losc Lille – vallen net buiten de top twintig.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20