Inkomsten Duits professionele voetbal met ruim een tiende gedaald

De Deutsche Fußball Liga (DFL) – die de twee hoogste afdelingen uit het Duitse professionele voetbal omvat – boekte tijdens het voorbije seizoen een gemeenschappelijke omzet van 4,05 miljard dollar. Dat betekende een daling met meer dan 10 procent tegenover het jaar voordien. Die achteruitgang moet worden toegeschreven aan de uitbraak van de coronacrisis.

“Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, diende een groot deel van de wedstrijden van het voorbije seizoen achter gesloten deuren te worden gespeeld”, benadrukken woordvoerders van de Deutsche Fußball Liga in een commentaar op de cijfers.

“Hierdoor vielen de inkomsten van de wedstrijden terug tot 35,5 miljoen euro. Dat bedrag ligt 95 procent lager dan de omzet die drie seizoenen geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, werd gerealiseerd.”

Belastingen

De Bundesliga, de hoogste klasse van het Duitse professionele voetbal, boekte het voorbije seizoen een omzet van 3,47 miljard euro. Dat betekende een daling met ruim 8 procent tegenover het seizoen voordien. In de tweede klasse was er echter sprake van een achteruitgang met 21 procent tot 576 miljoen euro.

Slechts tien van de zesendertig clubs uit de twee reeksen konden het voorbije seizoen winst boeken. Voor de uitbraak van de coronapandemie hadden nog achtentwintig clubs een positief resultaat kunnen meedelen.

“Maar ondanks die tegenvaller hebben de Duitse professonele voetbalclubs het voorbije seizoen nog 1,3 miljard euro aan belastingen betaald”, stippen de woordvoerders aan. “Slechts twee keer eerder in de geschiedenis van het Duitse voetbal kon een hoger bedrag worden gemeld.”

“Tegelijkertijd werd vastgesteld dat de pandemie wel een belangrijke impact heeft gehad op de tewerkstelling in het Duitse professionele voetbal. In totaal waren in de twee reeksen 26.183 medewerkers actief. Dat was ongeveer 50 procent minder dan het seizoen voordien.”

Uitdagingen

“De voorbije twee jaar heeft de pandemie op het Duitse professionele voetbal al een dramatische economische impact gehad”, zegt Donata Hopfen, chief executive van de Deutsche Fußball Liga, in een commentaar op de cijfers. “Helaas heeft dit ook gevolgen voor het huidige seizoen, vooral omdat de tribunes opnieuw vaak leeg moesten blijven.”

“Daarnaast is er toenemende onzekerheid over de geopolitieke situatie. Bovendien liggen de inkomsten uit de Duitstalige mediarechten en de inkomsten uit de internationale marketing voor het lopende seizoen lager dan een jaar geleden.”

“We hebben met een ongekende situatie te maken”, waarschuwt Hopfen. “Lange tijd werd een aanhoudende groei vanzelfsprekend gevonden. Die tijd is echter voorbij. Dit zal ongetwijfeld een enorme impact hebben op onze ontwikkeling in de volgende jaren.”

“Toch gaan grote uitdagingen altijd gepaard met grote kansen. Er zullen nieuwe paden moeten worden verkend, terwijl tegelijkertijd de tradities en waarden in ere moeten worden gehouden. Daarover zullen alle partijen samen rond de tafel moeten zitten.”

“We moeten nieuwe wegen verkennen om het Duitse profvoetbal toekomstbestendig te maken en tegelijkertijd onze tradities en waarden hoog te houden. We zullen deze onderwerpen samen met alle clubs oppakken.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20