Manchester City grootste geldmachine onder de Europese voetbalclubs

Van alle Europese clubs genereerde Manchester City tijdens het seizoen ’20-’21 de hoogste inkomsten uit tv-rechten, commerciële activiteiten en inkomtickets. Dat blijkt uit de Money League-lijst van consultancygroep Deloitte.

De lijst rangschikt de Europese clubs op basis van hun niet-tranferinkomsten. Dat gaat vooral om tv-rechten, merchandising, sponsoringsdeals en ticketing, al vielen de ticketinkomsten in de seizoenen ’19-’20 en ’20-’21 uiteraard zwaar tegen door de coronabeperkingen.

  • Manchester City komt voor ’20-21 uit op 644,9 miljoen euro aan inkomsten, wat net iets meer is dan Real Madrid. Het gaat voor ruim de helft om tv-rechten. Bij de vorige editie stond FC Barcelona nog bovenaan.
  • Tegenover 2017 laat de omzet van de Engelse landskampioen een stijging met 22 procent zien, terwijl de Spaanse topclubs Real Madrid en FC Barcelona over dezelfde periode een daling incasseren, net als City’s stadsgenoot Man United.
  • Het is voor het eerst dat Manchester City zich de grootste verdiener mag noemen. Dit was de 25ste editie van de Money League: Real Madrid stond twaalf keer bovenaan, Manchester United tien keer en FC Barcelona twee keer.
  • Manchester City steekt nu zowel sportief, commercieel als qua organisatie en infrastructuur zijn al jaren matig presterende stadsgenoot Man United naar de kroon.
  • Met de club van Rode Duivel Kevin De Bruyne prijkt dus ook voor het eerst een van de twee nouveaux riches (Manchester City en PSG) bovenaan. Manchester City is eigendom van een investeringsgroep uit Abu Dhabi, een van de Verenigde Arabische Emiraten, en wordt geleid door sjeik Mansour, die lid is van de koninklijke familie van Abu Dhabi. Opmerkelijk: Manchester City noch PSG heeft al de Champions League, de hoogste prijs in het Europese clubvoetbal, gewonnen.

Lucratieve tv-rechten

Nog dit: Engeland levert liefst 11 clubs in de toptwintig, een record en een illustratie van hoe de lucratieve tv-rechten voor de Premier League een gulle geldmachine zijn. Zelfs de Wolverhampton Wanderers, een club zonder recent Europees palmares, behoort daardoor tot de grootverdieners.

Alle clubs uit de toptwintig komen uit een van de vier grote competities (Engeland, Spanje, Italië, Duitsland), op PSG (Frankrijk) en het verrassende Zenit Sint-Petersburg (Rusland) na.

bron: Deloitte

(mah)

Meer