Gekwetste spelers confronteren clubs grote Europese voetbalcompetities met oplopende kosten

In de vijf grootste voetbalcompetities van Europa – Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje – hebben blessures van spelers de betrokken clubs tijdens de eerste helft van dit seizoen in totaal een verlies van bijna 279,5 miljoen gekost. Dat blijkt uit een rapport van verzekeringsmakelaar Howden, berekend op basis van het salaris van de gekwetste speler en het aantal dagen onbeschikbaarheid.

Er wordt de jongste tijd heel wat gesproken over de druk op de gezondheid van de spelers, waarbij een aantal partijen beweren dat er teveel wedstrijden op de kalender staan.

Premier League

Howden berekende dat er tijdens de eerste helft van dit seizoen in de vijf grootste Europese competities 2.524 blessures werden geregistreerd. Het voorbije seizoen werd er over het volledige verloop van de competitie 3.998 kwetsuren opgetekend.

De onderzoekers merken daarbij op dat de Engelse Premier League met de grootste kosten werd geconfronteerd. In totaal liep het verlies door blessures voor de Engelse voetbalclubs tijdens de eerste helft van deze competitie op tot een bedrag van bijna 105,1 miljoen euro. In totaal werden tijdens die periode in de Premier League 629 individuele blessures gemeld.

Real Madrid blijkt echter de club met de hoogste financiële blessurelast uit de grote Europese competities. In totaal werd daarbij een verlies van 19,52 miljoen euro gemeld. Paris Saint-Germain staat met 16,79 miljoen euro op de tweede plaats, gevolgd door Chelsea met 16,4 miljoen euro.

Corona

Het grootste aantal blessures werd echter opgetekend bij Bayern München, waar zestig keer een speler wegens een kwetsuur onbeschikbaar bleek.

Uit het onderzoek bleek verder nog dat de afwezigheid van spelers wegens een besmetting met het virus Covid-19 tijdens de eerste helft van dit seizoen bij de Europese clubs in totaal een verlies van bijna 38,5 miljoen euro heeft veroorzaakt.

In december moesten bij de clubs uit de vijf grootste competities in totaal 256 spelers wegens een besmetting aan de kant blijven. In januari werden moesten nog eens 140 afwezigheden worden gemeld.

Die kosten worden toegeschreven aan de verspreiding van de bijzonder besmettelijke Omikron-variant van het virus. Vorig seizoen werd over het volledige verloop van de competitie door besmettingen met het virus Covid-19 een kost van 48,25 miljoen euro gemeld. Dat betekende per club een gemiddelde kost van 390.000 euro.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20