Coronapandemie heeft Europese voetbalclubs al ruim 3 miljard euro verlies gekost

De financiële effecten van de coronapandemie op de grootste clubs in het Europese voetbal worden almaar duidelijker. Dat blijkt uit een rapport van KPMG Football Benchmark, gebaseerd op de rekeningen van de twintig grootste clubs in het Europese voetbal van de laatste drie seizoenen, waarvan er twee door Covid-19 werden getroffen.

De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat de betrokken clubs hun jaarlijkse inkomsten na de uitbraak van de coronacrisis met gemiddeld 45 miljoen euro zagen dalen.

Devaluatie

“Drie seizoenen geleden, voorafgaand aan de pandemie, boekten de twintig grootste clubs uit het Europese voetbal samen een omzet van bijna 7,59 miljard euro”, stellen de onderzoekers. “De volgende twee seizoenen werden gemiddeld echter slechts iets meer dan 6,69 miljard euro aan inkomsten gemeld. Dat betekende een daling met 12 procent tegenover drie seizoenen geleden.”

“Verontrustend is dat achttien clubs gemiddeld slechtere resultaten behaalden”, wordt in het rapport opgemerkt. “De grootste daling werd bij Besiktas JK opgetekend. De Turkse club zag haar inkomsten met 32 procent inkrimpen, al werd die achteruitgang mede in de hand gewerkt door de devaluatie van de Turkse lira.”

“Anderzijds konden FC Sevilla en Losc Lille hun inkomsten met respectievelijk 15 procent en 40 procent opvoeren. Dat was te danken aan hun goede sportieve resultaten. Sevilla won de UEFA Europe League en mocht daardoor aan de UEFA Champions League deelnemen. Losc Lille werd Frans landskampioen.”

Manchester City haalde met een bedrag van 644,2 miljoen euro het voorbij seizoen de hoogste omzet, gevolgd door Real Madrid (640,5 miljoen euro), Bayern München (597,5 miljoen euro), Barcelona (580,7 miljoen euro), Manchester United (557,4 miljoen euro) en Chelsea (494,8 miljoen euro). FC Liverpool en Paris Saint-Germain hebben nog geen cijfers gemeld.

Verliezen

De nettoresultaten maken volgens de onderzoekers nog meer duidelijk op welke manier het Europese voetbal door de coronacrisis werd getroffen. Drie seizoenen geleden registreerden de onderzochte clubs een gezamenlijk verlies van 227 miljoen euro. De daaropvolgende twee seizoenen liep het gemiddelde negatieve resultaat op tot nagenoeg 1,53 miljard euro.

“Dit betekent dat de grote Europese voetbalclubs sinds de uitbraak van de coronacrisis een jaarlijks extra verlies van 65 miljoen euro hebben geleden. Samen hebben die clubs over de voorbije twee seizoen een gezamenlijk verlies van bijna 3,06 miljard euro geboekt.”

In hun conclusie melden de onderzoekers dat clubs met de beste prestaties op het terrein ook financieel de sterkste resultaten hebben laten optekenen. Anderzijds stippen de analisten aan ook dit seizoen op financieel vlak voor de Europese voetbalclubs weinig verbetering te verwachten.

“Ook dit seizoen laat de impact van de coronapandemie zich in het Europese voetbal nog altijd voelen”, wordt er aangevoerd.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.