Meer geld voor Europees vrouwenvoetbal; kloof met competitie voor mannen blijft enorm

In het vrouwenvoetbal zal het prijzengeld voor het Europees kampioenschap voor landenteams, dat volgend jaar in Engeland wordt georganiseerd, worden verdubbeld. Dat heeft de Union of European Football Associations (UEFA) bekendgemaakt.

De aankondiging botst echter op heel wat onbegrip. Ook met de nieuwe verhoging vertegenwoordigt het prijzengeld immers nog altijd amper 4,3 procent van de budgetten die ter beschikking werden gesteld van de teams die dit jaar aan het Europees kampioenschap voor landenteams bij de mannen deelnamen.

Vergoedingen

De UEFA besloot op zijn recente vergadering in Chisinau in Moldavië om het prijzengeld voor het Europees kampioenschap voor landenteams in het vrouwenvoetbal, waaraan zestien ploegen kunnen deelnemen, van 8 miljoen euro naar 16 miljoen euro te verhogen.

Tevens besliste de UEFA een systeem in te voeren waarbij ook de clubs in het vrouwenvoetbal vergoed zouden worden voor het afstaan van hun speelsters aan de landenteams die aan het Europees kampioenschap deelnemen. Daarvoor werd een fonds met een omvang van 4,5 miljoen euro opgezet.

Die cijfers verdwijnen echter in het niets tegen de vergoedingen die werden uitgekeerd op het Europees kampioenschap voor landenteams bij de mannen, dat de voorbije zomer werd georganiseerd. In totaal werd daarbij een prijzenpot van 371 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Italië, de nieuwe Europese kampioen, ontving daarbij alleen al een vergoeding van 34 miljoen euro. Clubs die spelers voor het Europese kampioenschap voor landenteams bij de mannen moesten vrijgeven, werden gecompenseerd uit een fonds met een omvang van minstens 200 miljoen euro.

De UEFA gaf aan de verdere details over de distributie van de prijzengelden binnenkort bekend te zullen maken. “We hebben ervoor gezorgd dat er in het vrouwenvoetbal meer geld dan ooit voordien kan worden verdeeld”, liet de organisatie zich ontvallen.

Niet ver genoeg

Het Europees kampioenschap voor landenteams in het vrouwenvoetbal was oorspronkelijk gepland voor de zomer van dit jaar. Het evenement diende door de uitbraak van de coronapandemie echter met twaalf maanden te worden uitgesteld. Nu zal het tornooi volgende zomer in Engeland worden georganiseerd.

De Fédération Internationale de Football Association (FIFA), het bestuursorgaan van de wereldvoetbal, deed twee jaar geleden soortgelijke beloftes rond betere vergoedingen voor het wereldkampioenschap in het vrouwenvoetbal.

Daarbij werd een verdubbeling van de prijzenpot bekendgemaakt. Die pot ging van 15 miljoen dollar naar 30 miljoen dollar. De FIFA beloofde ook om de prijzenpot voor de volgende editie over twee jaar opnieuw te zullen verdubbelen.

De Amerikaanse voetbalster Megan Rapinoe, met haar land regerend wereldkampioen, stelde in een reactie echter dat de aanpassingen niet ver genoeg gaan.

“Men kan hier moeilijk van een eerlijke verdeling spreken”, benadrukte ze. “Als men echt wil werken aan het verwijderen van verschillen, kan men toch moeilijk de ongelijkheid laten groeien.”

Het wereldkampioenschap voor landenteams in het mannenvoetbal twee jaar geleden kon op een totaal prijzengeld van 400 miljoen dollar rekenen. Dat budget zal bij de nieuwe editie van het evenement volgend jaar tot 440 miljoen dollar worden opgetrokken.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20