Romelu Lukaku was vorig jaar duurste transfer in internationale voetbal

Vorig jaar werd in het wereldwijde voetbal 4,86 miljard dollar betaald aan de internationale transfers van spelers. Dat was 13,6 procent lager dan het bedrag dat het jaar voordien werd opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van de Fédération Internationale de Football Association (Fifa).

Daarmee moeten de transferbudgetten in het wereldwijde voetbal voor het tweede jaar op rij een daling melden. Drie jaar geleden werd aan transfers nog een recordbedrag van 7,35 miljard dollar uitbetaald.

Veranderde dynamiek

De cijfers van de Fifa tonen dat er vorig jaar 18.068 internationale transfers werden doorgevoerd. Dat betekende een stijging met 5,1 procent tegenover het jaar voordien. De transfers van spelers zonder contract vertegenwoordigden 67 procent van de totale activiteit die op de transfermarkt werd geregistreerd.

Dit gegeven toont volgens de onderzoekers in welke mate de dynamiek van de transfermarkt op korte tijd is veranderd. De verschuiving was te wijten aan de krimpende budgetten en de zware verliezen die de clubs de voorbije jaren hebben moeten melden.

“Opmerkelijk is ook de sterke daling die bij de mediane overnamesom het voorbije jaar is gedaald”, stippen de onderzoekers nog aan. “Dat bedrag zakte vorig jaar naar 300.000 dollar. Daarmee is de mediane overnamesom herleid tot een niveau dat tien jaar eerder was gemeld.”

Net zoals de voorbije jaren werd ook dit keer bij de overgrote meerderheid van de transfers geen financiële transactie gepaard. Slechts bij 12,3 procent van de transfers werd er geld betaald. Die tien grootste transacties vertegenwoordigden samen 15 procent van het totale bedrag dat vorig jaar bij de transfersactiviteit werd betaald.

Bij de overgenomen spelers zonder contract was 43,5 procent aan het einde van een lopende overeenkomst.

Fransen

In het rapport wordt nog opgemerkt dat Romelu Lukaku het voorbije jaar de duurste transactie op de internationale voetbalmarkt vertegenwoordigde. De Belgische aanvaller werd daarbij door Inter Milan voor een bedrag van ongeveer 115 miljoen euro aan FC Chelsea verkocht.

Op de tweede plaats stond Jadon Sancho, die door Manchester United bij Borussia Dortmund werd weggehaald; gevolgd door Achraf Hakimi, die van Inter Milan naar Paris Saint-Germain overstapte. De vierde plaats was voor Raphaël Varane, die door Manchester United bij Real Madrid werd weggekocht.

Op de internationale transfermarkt zorgden de Franse spelers voor de hoogste omzet, terwijl het jaar voordien de Braziliaanse spelers nog voor de grootste inkomsten hadden gezorgd. Er werd vorig jaar echter 643,6 miljoen dollar uitgegeven aan Franse spelers, tegenover een totale vergoeding van 468,4 miljoen dollar aan Braziliaanse spelers.

Anderzijds bleken de Braziliaanse spelers bij de clubs nog steeds het meest gewild. Vorig jaar realiseerden Braziliaanse spelers immers 1.749 internationale transfers, gevolgd door Argentijnen (896) en Britten (837).

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.