Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft het Japanse plan om het afvalwater van Fukushima in zee te lozen goedgekeurd. Hoewel buurlanden daar niet blij mee zijn, zegt het VN-agentschap dat het risico zeer klein is.
In het nieuws: Na een onderzoek van twee jaar werd besloten dat de Japanse plannen om het water gradueel te ledigen in de zee conform zijn aan de internationale veiligheidsstandaarden.
- Japan zal de komende decennia meer dan 1 miljoen ton aan intussen gezuiverd afvalwater bij Fukushima in de zee lozen. Volgens het IAEA zal dat een “verwaarloosbare impact op mens en milieu” hebben.
- Ook de Japanse premier Fumio Kishida heeft al laten weten dat zijn regering hoe dan ook geen plan zou goedkeuren als zou blijken dat er enig gevaar was. Hij heeft aangegeven volledig transparant te zullen zijn, zowel binnen Japan als erbuiten, over de veiligheid van het plan.
- De lozing kan in omringende landen op de nodige kritiek rekenen. Vooral China en Zuid-Korea maken zich zorgen. In Zuid-Korea is 78 procent van de burgers bang dat potentiële stralingsvervuiling de voeding zal aantasten, terwijl de Chinese staatstelevisie zelfs spreekt van “een misdaad tegen de mensheid”.
- Lokale vissers zijn dan weer bang dat hun industrie reputatieschade zal ondervinden. Om consumenten te overtuigen dat vissen die in de regio worden gevangen veilig zijn, hebben de autoriteiten in Fukushima zeer strikte stralingstesten ingevoerd, maar sommige consumenten blijven argwanend.
Wat is het plan exact?
Samengevat: Het water dat geloosd zal worden, werd sinds de meltdown bij de kerncentrale van Fukushima gebruikt om de reactoren te koelen. Daardoor raakte het besmet met radioactieve stoffen.
- Intussen werd al zo’n 1,3 miljoen ton water opgeslagen op de site. Na een complex zuiveringsproces werden de meeste radioactieve stoffen verwijderd. Enkel tritium, een isotoop van waterstof met twee extra neutronen in de kern, is zeer moeilijk te verwijderen.
- Om te voldoen aan de internationale standaarden en de concentratie tritium laag genoeg te krijgen, zal het gezuiverde water sterk verdund worden met zeewater. Daarna zal het beetje bij beetje geloosd worden in de zee.
- Volgens Japan zal de concentratie tritium in het water 40 keer zo laag liggen als internationale veiligheidsstandaarden, of zeven keer lager dan de standaard van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor drinkwater. Nadat het in de oceaan wordt verdund, zal de impact zo goed als onbestaande zijn, zegt het land.
- Tritium wordt ook van nature geproduceerd wanneer kosmische straling de atmosfeer raakt en bevindt zich daardoor in lage concentraties in de oceanen. De stof is niet energetisch genoeg om de menselijke huid te penetreren, maar in hoge dosissen kan het risico op kanker verhoogd worden wanneer het ingeslikt wordt.
- Volgens TEPCO, de uitbater van de Japanse kerncentrales, zal het water al op slechts enkele kilometers van de lozingssite danig verdund zijn dat de concentratie tritium even klein is als het achtergrondniveau.
- Het lozingsproces zal minstens 30 jaar lang duren. Het is nog niet bekend wanneer Japan zal beginnen met de lozing, maar wellicht zal dat deze zomer gebeuren. (nd)