Afstammelingen laatste Italiaanse koning eisen kroonjuwelen op

Afstammelingen van de voormalige Italiaanse koning Umberto II hebben een formeel verzoek ingediend om de Italiaanse kroonjuwelen terug te krijgen. De juwelen, bestaande uit meer dan zesduizend diamanten en tweeduizend parels op broches en halskettingen, worden al 76 jaar in een kluis bij de Banca d’Italia bewaard. Over de eigendomsrechten over de juwelen heerst al lange tijd onduidelijkheid.

De Italiaanse kroonjuwelen werden op 5 juni 1946 in opdracht van Umberto II aan Luigi Einaudi, de toenmalige gouverneur van de Banca d’Italia, in bewaring gegeven. Dat gebeurde drie dagen nadat de Italiaanse bevolking had gestemd om de monarchie af te schaffen. Negen dagen later werd Umberto II met alle mannelijke erfgenamen van het huis van Savoye uit het land verbannen. Hij zou Italië nooit meer terugzien en overleed in 1983 in Genève.

Geschenken

De juwelen vormden het enige onderdeel van de koninklijke bezittingen dat na de afschaffing van de monarchie niet door de Italiaanse staat werd geconfisqueerd. Dit gegeven willen de afstammelingen van Umberto gebruiken om de bezittingen terug te krijgen.

Daarbij wordt ook gewezen op de expliciete instructies die door Umberto aan toenmalig gouverneur Einaudi waren gegeven. Er was immers gezegd dat de kroonjuwelen door de Italiaanse centrale bank ter beschikking moesten worden gehouden van de rechthebbende eigenaars.

Tevens werd gemeld dat een gedeelte van de juwelen doorheen de jaren als geschenk aan verschillende leden van het koningshuis waren gegeven, terwijl de rest door persoonlijke aankopen was verzameld.

“Er is nooit sprake geweest dat de juwelen door de Italiaanse staat aan de koninklijke familie ter beschikking zouden zijn gesteld om bij officiële functies te worden gedragen”, luidt de motivatie achter die stelling.

Onderhandelingen

Sergio Orlandi, de advocaat van de afstammelingen van Umberto, stelde tegenover de Italiaanse krant Corriere della Sera ervan overtuigd te zijn dat de familie Savoye de juwelen zal terugkrijgen. Orlandi is daarover gesprekken gestart met vertegenwoordigers van de Banca d’Italia en de Italiaanse regering.

Indien er geen oplossing wordt gevonden, zou de familie de Italiaanse staat voor de rechtbank dagen om de juwelen terug te krijgen. 

In november had de familie aan de Banca d’Italia al informeel de teruggave van de bezittingen gevraagd. De Italiaanse centrale bank had toen gezegd niet bevoegd te zijn om over die vraag een beslissing te nemen.

Daarbij werd opgemerkt dat de Banca d’Italia slechts de bewaarder van de juwelen was en terzake geen enkele beslissingsbevoegdheid te hebben gekregen.

De ballingschap voor de mannelijke leden van de familie Savoye werd twintig jaar geleden ingetrokken. Een jaar later keerde Vittorio Emanuele, de zoon van Umberto, naar Italië terug.

Hij stelde toen geen aanspraak op de kroonjuwelen te willen maken, maar merkte wel op te hopen dat de schat aan het publiek getoond zou worden. Dat is echter nooit gebeurd.

Over de waarde van de Italiaanse kroonjuwelen doen uiteenlopende ramingen de ronde. Daarbij wordt gewag gemaakt van bedragen tussen 18 miljoen euro en 300 miljoen euro.

(am)

Meer