De Duitse autobouwer Opel sluit gedwongen ontslagen de eerstvolgende jaren uit. Dat heeft de top van Opel, onderdeel van het Franse concern PSA Groupe, gezegd in een reactie op mediaberichten over een nieuwe grote ontslagronde.
De Duitse constructeur benadrukte een werkzekerheid tot midden dit decennium te garanderen. Daarmee verlengt Opel de lopende collectieve arbeidsovereenkomst met twee jaar.
Wel activeert het concern naar eigen zeggen opnieuw een programma met vrijwillig vertrek voor oudere werknemers. Daarop zouden maximaal 2.100 vijftigplussers kunnen inschrijven.
Druk
Het Duitse magazine Wirtschaftswoche had gemeld dat Opel in eigen land 4.100 banen zou schrappen. Ook daar was gewag gemaakt van een vertrek op vrijwillige basis. Opel zou onder meer een overcapaciteit hebben in de divisies werktuigen en prototypes. Vooral in de hoofdzetel in Rüsselsheim zou vertrekkers worden gezocht.
‘Sinds Opel drie jaar geleden door PSA Groupe van General Motors werd overgenomen, is de Duitse autobouwer opnieuw winstgevend geworden,’ zeggen experts. ‘Toch blijkt het bedrijf onder druk staan. De automarkt maakt immers een moeilijke periode door. De strengere emissieregels zorgen voor bijkomende uitdagingen. Daarnaast eist PSA Groupe echter ook een grotere efficiëntie.’
Competitiviteit
Door de ingreep zou Opel in Europa nog ongeveer 28.000 werknemers overhouden. Door vrijwillig vertrek zouden in de toekomst mogelijk nog eens tweeduizend banen kunnen verdwijnen. In dat geval zou de werkzekerheid voor de blijvers nogmaals met twee of vier jaar worden verlengd.
De Duitse autobouwer betoogde anderzijds bijkomende investeringen te voorzien in zijn fabriek in Rüsselsheim, die de volgende jaren twee varianten van de volgende generatie van het model Astra zal bouwen. Volgend jaar begint de fabriek met de bouw van een vijfdeurs Astra. In 2022 gaat de constructie van een stationwagen van start. In de fabriek loopt daarnaast ook het topmodel Insignia van de band.
‘De maatregelen zullen de competitiviteit van Opel verder versterken,’ benadrukte Michael Lohscheller, topman van de Duitse autobouwer.
Experts wijzen erop dat Opel het voorbije jaar weliswaar met een recordwinst van meer dan 1 miljard euro zal afsluiten, maar op het gebied van efficiëntie beduidend minder goed presteert dan de vestigingen van de PSA Groupe in Frankrijk. Bovendien verliest Opel verder marktaandeel.