Groep boven Peugeot en Opel fuseert met Fiat-Chrysler

De raden van bestuur van zowel PSA Group als Fiat Chrysler Automobiles hebben zich akkoord verklaard met een fusie tussen beide autoconstructeurs. De operatie moet in een volgend stadium nog wel de goedkeuring van de aandeelhouders van beide groepen krijgen. Een stemming hierover volgt wellicht in de herfst van volgend jaar.

De samensmelting zou een concern creëren met een waarde van 45 miljard euro. De autobouwers hadden de samensmelting van beide groepen in oktober aangekondigd.

Amerikaanse autoriteiten

De beslissing van de raden van bestuur vormt een belangrijke stap in de fusie-operatie tussen het Franse concern PSA Group en zijn Italiaans-Amerikaanse sectorgenoot Fiat Chrysler.

In het nieuwe akkoord zijn een aantal elementen opgenomen om onder meer de concurrentie-autoriteiten in de Verenigde Staten gunstig te stemmen. Ook moeten de voorstellen de aandeelhouders van PSA Group overtuigen dat de operatie hen voldoende waarde kan opleveren.

Onder meer voorziet de overeenkomst dat de Chinese autobouwer Dongfeng Motor een deel van zijn belang in PSA Group zou verkopen. Op dit ogenblik heeft Dongfeng, een staatsbedrijf, een belang van 12,2 procent in de Franse autokoper. Het gedeelte van dat pakket zou opnieuw aan PSA Group worden verkocht.

Daarmee hoopt men in de Verenigde Staten een goedkeuring van het Committee on Foreign Investment voor de fusie te krijgen. Dongfeng zou uiteindelijk een belang van 4,5 procent in de fusiegroep behouden. De Chinese groep zou geen zetel in het bestuur van de nieuwe entiteit nastreven.

Dividend

Daarnaast beslisten de raden van bestuur om een geplande verkoop van Comau, een divisie van Fiat Chrysler, op te schorten. Comau is ontwikkelaar van robottechnologieën voor de voertuigindustrie. Fiat Chrysler had eerder aangegeven de divisie te willen afsplitsen.

Door een opschorting van die operatie zouden uiteindelijk de aandeelhouders van beide partijen van een eventuele verkoop van Comau kunnen profiteren. Daarmee krijgt de fusie een grotere waarde voor de aandeelhouders van PSA Group. De waarde van Comau wordt geraamd op ongeveer 250 miljoen euro.

Bij de aandeelhouders van PSA Group was immers de vrees gerezen dat ze financieel minder goed uit de fusie zouden komen dan hun collega’s bij Fiat Chrysler.

De Italiaans-Amerikaanse groep had te kennen gegeven zijn aandeelhouders een bijzonder dividend van 5,5 miljard euro uit te keren. Bij PSA Group was daarentegen slechts sprake van een bedrag van ongeveer 3 miljard euro.

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Alain De Jong
Gocar.be - Maxime Hérion
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto