Afschaffing getrouwheidspremie spaarboekjes kan vergaande gevolgen hebben voor de spaarders

De spaarrekeningen bevinden zich opnieuw in het oog van de storm. De concurrentiewaakhond BMA stelde zich onlangs de vraag of het niet beter is om de getrouwheidspremie af te schaffen, zodat het eenvoudiger wordt om spaarformules te vergelijken. Maar zo’n ingreep kan vergaande gevolgen hebben voor de spaarders.

Waarom is dit belangrijk?

De spaarboekjes liggen al een tijdje onder vuur. Eerst was er de kritiek op de lage spaarrentes. De federale regering heeft in september zelfs een eenjarige staatsbon gelanceerd om de banken onder druk te zetten de spaartarieven te verhogen. Nu worden er ook vragen gesteld bij de complexiteit van de spaarboekjes.

Context: Volgens de BMA zijn de spaarboekjes te complex. De waakhond richt in het bijzonder zijn pijlen op de getrouwheidspremie.

  • Spaarders krijgen die premie pas nadat het geld twaalf opeenvolgende maanden op het spaarboekje staat. Wie zijn spaardeposito's vervroegd opvraagt verlies de volledige premie, wat een stevige hap neemt uit het totaalrendement.
  • De BMA voegt eraan toe dat de banken erg creatief geworden zijn met de voorwaarden voor zo’n getrouwheidspremie en de looptijd
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer