Verschlilende banken in Afghanistan vrezen dat ze binnenkort de deuren moeten sluiten omdat ze over onvoldoende cashreserves beschikken. Ze vragen de nieuwe regering in Afghanistan om extra fondsen vrij te maken. Dat lieten drie bronnen woensdag weten aan het persagentschap Reuters.
Afghaanse banken komen zonder dollars te zitten en vragen de taliban om geld
Waarom is dit belangrijk?
Verschillende belangrijke financiële instellingen hebben (tijdelijk) hun geldtoevoer naar Afghanistan gestaakt wegens zorgen over de machtsovername door de taliban. De Afghaanse banken zien nu hun reserves van Amerikaanse dollars opdrogen. Zij hebben al verschillende maatregelen genomen om te vermijden dat iedereen zijn spaarboekjes leegplundert.De geldnood dreigt de reeds gehavende economie van het land, die grotendeels afhankelijk is van honderden miljoenen dollars die door de Verenigde Staten naar de centrale bank in Kaboel worden verscheept en die via banken hun weg vinden naar de Afghanen, zwaar te treffen.
Beperking geldopnames
Een maand nadat de taliban de hoofdstad Kaboel hebben veroverd, vrezen bankiers dat het tekort aan dollars de kosten van voedsel of elektriciteit kunnen opdrijven en het moeilijker kan maken om goederen in te voeren, waardoor de ellende voor de Afghanen nog groter dreigt te worden.
De Afghanen merken nu al de impact van die tekorten. Zo kunnen ze maximaal 200 dollar per week van hun rekening halen. De financiële instellingen hebben een limiet ingesteld omdat de inwoners van Afghanistan massaal hun spaardeposito’s opvragen. De afgelopen weken was op verschillende beelden duidelijk te zien hoe er ellenlange rijen aan de bankkantoren stonden.
De commerciële banken hebben intussen de centrale bank van Afghanistan opgeroepen om cashreserves vrij te geven. Maar gevreesd wordt dat de centrale bank over niet veel reserves beschikt. We mogen niet vergeten dat de Verenigde Staten zo’n 9,5 miljard dollar aan buitenlandse Afghaanse reserves hebben bevroren. De Amerikaanse overheid wou op die manier voorkomen dat de taliban toegang zouden krijgen tot de buitenlandse monetaire reserves van de Afghaanse centrale bank.
“Afghaanse banken zijn stabiel”
“We hebben nog maar voor enkele dagen aan liquide middelen”, liet een bron aan Reuters weten. “Als de regering niet onmiddellijk op de situatie reageert, zullen er demonstraties en geweld volgen.”
De waarnemende gouverneur van de centrale bank liet woensdag in een mededeling weten dat de banken stabiel waren. “De banken zijn volledig veilig”, klonk het. “Commerciële banken houden gewoonlijk 10 procent van hun kapitaal in contanten aan. Dat terwijl de Afghaanse banken gemiddeld 50 procent in contanten aanhouden.” De centrale bank drong er echter wel bij de Afghanen op aan de lokale munteenheid te gebruiken.
Enkele internationale functionarissen stellen zich toch vragen bij de economische situatie in Afghanistan. “De liquiditeitscrisis heeft de bevoorradingsketens verstoord en de stroom van geld en goederen tot stilstand gebracht”, staat er in een rapport dat Reuters kon inkijken. Experten waarschuwen dat de Afghaanse economie met een derde kan krimpen als er geen maatregelen worden genomen.
“Veel bedrijven kunnen hun leveranciers niet betalen, en veel handelaren kunnen geen internationale betalingen doen om voedsel in te voeren. NGO’s kunnen de salarissen van hun personeel niet betalen”, klinkt het.
(mah)
Lees ook: