Acteur Idris Elba wil ecostad bouwen op eiland voor kust Sierra Leone

Idris Elba (51) heeft zijn ambitie bekendgemaakt om een milieuvriendelijke stad te creëren op een eiland voor de kust van Sierra Leone, zo meldt de Britse krant The Guardian. De Britse acteur zal samenwerken met een jeugdvriend aan de ontwikkeling van het eiland Sherbro. Hij heeft nu toestemming van de regering om het project voort te zetten.

De essentie: Sierra Leone is het land van herkomst van de vader van de acteur. Het doel is om het eiland te ontwikkelen tot een economisch knooppunt voor Sierra Leone en de buurlanden. Het is een tropisch eiland van 600 vierkante kilometer voor de kust van het West-Afrikaanse land. Hij werkt samen met het architectenbureau Foster + Partners om het project te realiseren.

Project

De ontwikkeling zal beginnen rond Bonthe, de belangrijkste stad van het eiland, maar de scope van het project omvat het hele eiland. Sherbro heeft een geschatte bevolking van 30.000 mensen volgens de laatste officiële gegevens uit 2013. Er zou na de regeneratie naar verwachting een bevolking van maximaal een miljoen mensen kunnen wonen.

Het plan omvat ook om het eerste windmolenpark van Sierra Leone te ontwikkelen op het eiland, in samenwerking met Octopus Energy Generation. De bouw daarvan staat voor dit jaar gepland, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Samenwerkingsovereenkomst met Octopus Energy Generation – foto John
Phillips/Getty Images

Wie is Idris Elba?

Elba is vooral bekend van zijn hoofdrol in de BBC-politieserie Luther. In 2012 won hij de Golden Globe voor zijn rol in die serie. De acteur is sinds vorig jaar ook te zien in de tweede film van Extraction op Netflix. Zijn vader is afkomstig uit Sierra Leone en zijn moeder uit Ghana.

“Het eiland Sherbro, Sierra Leone, ooit onder Brits bewind, is nu mijn canvas voor verandering. Als Britse man die diep geworteld is in Afrika, leid ik een transformatief project op het eiland”, schreef hij op X.

Meer