Acteur Christopher Plummer, kapitein von Trapp uit ‘The Sound of Music’, overleden op 91-jarige leeftijd

In de Verenigde Staten is acteur Christopher Plummer op 91-jarige leeftijd overleden. Plummer werd vooral bekend als kapitein Von Trapp in de iconische musicalfilm The Sound of Music uit 1965. In 2012 won Plummer als oudste acteur ooit een Oscar voor zijn rol in de film Beginners.

Met Christopher Plummer verliest de film-, tv- en theaterwereld een icoon. De Canadees begon begin jaren 50 zijn carrière in televisieshows en op Broadway. In 1958 maakte hij zijn filmdebuut in Stage Struck.

De grote doorbraak zou er komen in 1965 met The Sound of Music. Daarin speelde Plummer kapitein von Trapp, de strenge vader met de zeven muzikale kinderen. Ook meer dan 55 jaar na de release blijft deze musical een van de populairste films ooit. Met de nummer Edelweiss aan de zijde van Julie Andrews scoorde hij nadien ook een wereldhit.

Emmy en Tony

Maar de carrière van Christopher Plummer stopte niet na The Sound of Music. Zo won hij zowel in 1977 (voor Arthur Hailey’s the Moneychangers) als in 1994 (voor Madeline) een Emmy Award. In 1974 (voor Cyrano) en 1997 (voor Barrymore) kreeg hij dan weer een Tony Award. Voor beide prijzen sleepte hij een veelvoud aan nominaties in de wacht.

Oscar

Christopher Plummer – Bron: Isopix

In 2010 ontdekte The Academy hem ook, want toen kreeg Plummer zijn eerste Oscar-nominatie voor zijn bijrol als Leo Tolstoj in The Last Station. In 2012 won hij zelfs de Oscar voor Beste Bijrol voor zijn rol in Beginners. Met zijn 83 jaar is Plummer de oudste acteur ooit die een Oscar won. Voor diezelfde rol kreeg hij overigens ook een Golden Globe en een BAFTA.

In 2018 werd Christopher Plummer ook de oudste acteur ooit met een Oscar-nominatie. Die kreeg hij voor zijn rol in All the Money in the World, waarin hij in een recordtempo de in opspraak geraakte Kevin Spacey moest vervangen. En ook daarna bleek Plummer acteren, onder andere in Bounderies en Knives Out.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20