Aantal tijdelijk werklozen explodeert en overstijgt schatting regering

Er zijn de laatste week 400.000 tijdelijk werklozen bijgekomen door de economische impact van het coronavirus.

In minder dan een maand staan meer dan een miljoen mensen op tijdelijke werkloosheid. De rechtstreekse aanleiding is de impact van het coronavirus op de Belgische economie. Door de lockdown-light moeten veel bedrijven de deuren sluiten of kan hun personeel eenvoudigweg niet werken.

Wat is tijdelijke werkloosheid?

De formule van tijdelijke werkloosheid trok tot begin deze maand 1.700 mensen aan. Dat waren allemaal personeelsleden, arbeiders of bedienden, van bedrijven die een tijdelijke terugval in productie zagen. Daar krijgen werknemers 70 procent van hun loon voor.

Bij de aanvang van de coronacrisis maakte minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) een miljard vrij om tot een miljoen Belgen in tijdelijke werkloosheid te kunnen ondersteunen. Die maatregel zal niet voldoende blijken, als het aantal tijdelijk werklozen zo sterk blijft stijgen.

Hoe berekent u uw tijdelijke werkloosheid

In principe krijgt u, als u onder het stelsel van tijdelijke werkloosheid valt, tot 70 procent van uw loon. Alles wat u meer verdient dan 2.754 euro wordt niet meegerekend. Omdat de RVA al die berekeningen momenteel niet aankan, krijgt u direct 1.450 euro. Er komt ook nog een toeslag van de federale regering voor 150 euro. Later wordt de rest verrekend. De meeste Belgen kunnen rekenen op een uitkering tussen de 1.000 en de 1.500 euro.

Daar komt wel nog een geste van de Vlaamse overheid bij. Die past 202,8 euro per tijdelijke werkloze bij voor de water- en elektriciteitsfactuur. Uw vrijwilligerswerk en flexi-job tot 1.388,40 euro per jaar moet u niet aangeven en tellen dus niet mee. Ook uw bijberoep moet u niet meetellen in de brutoberekening voor tijdelijke werkloosheid.

Meer