Aankoop nieuwe woning: termijn om vorige woning te verkopen wordt verlengd

Wie in Vlaanderen een nieuwe woning koopt, maar al vastgoed bezit, moest tot nu toe zijn vorige woonst binnen de twee jaar verkopen om te genieten van lagere registratierechten. Die termijn wordt nu verlengd tot drie jaar voor wie zijn nieuwe woning renoveert.

Waarom is dit belangrijk?

Wie in Vlaanderen een enige eigen woning koopt (lees: gezinswoning) moet slechts 3 procent registratierechten betalen. Die belasting daalt zelfs tot 1 procent als je duurzame renovaties uitvoert. Indien je al een woning bezit bij de aankoop, moest je tot nu toe je huidige woonst binnen de twee jaar verkopen. Die termijn wordt verlengd.

De essentie:  Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) laat aan De Tijd weten dat de termijn waarbinnen iemand zijn huidige woning moet verkopen om te genieten van de lagere registratierechten bij de aankoop van een nieuw huis wordt verlengd van twee naar drie jaar.

  • De minister neemt die maatregel om mensen te helpen die een nieuwe woning bouwen of het gebouw renoveren. “‘De gemiddelde doorlooptijd van een bouwproject is het voorbije jaar langer geworden. Ook de levering van bouwmaterialen sleept langer aan”, klinkt het. “Om te vermijden dat eigenaars die willen renoveren in de problemen komen, verlengen we de termijn om te verkopen van twee naar drie jaar.”
  • Dat kan een hele slok op de borrel schelen. Als je niet in aanmerking komt voor één van de gunsttarieven, moet je 12 procent registratierechten betalen.
  • Je hoeft ook niets te doen om in aanmerking te komen voor de langere termijn als je de nieuwe woning aan het renoveren bent. Diependaele laat weten dat de al lopende termijnen van twee jaar automatisch verlengd worden naar drie jaar.

Meeneembaarheid registratierechten dooft uit

De registratierechten voor een gezinswoning werden dit jaar verlaagd van 6 naar 3 procent, terwijl die op andere woningen is gestegen van 10 naar 12 procent. Tegelijk met de aanpassing van de registratierechten heeft de Vlaamse regering beslist om komaf te maken met de meeneembaarheid van de registratierechten.

  • Dankzij dat systeem kan je een deel van de betaalde registratierechten die je op je vorige woning hebt betaald, afhouden van de belasting die je op een volgende woning moet betalen.
  • Tot 2024 geldt er nog een overgangsfase, waarbij je kan kiezen tussen de verlaagde registratierechten of de meeneembaarheid. Indien je voor de meeneembaarheid kiest, betaal je dus 5 (bij energetische renovaties) of 6 procent registratierechten.
  • Die overgangsmaatregel geldt enkel wanneer de authentieke akte van je “oude woning” verleden is voor 1 januari 2022.
  • Het nieuwe algemene tarief van 12 procent kun je nog gedurende twee jaar combineren met de meeneembaarheid.

(evb)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20