Vlaamse regering sleutelt aan de registratierechten: wat betekent dat voor jou?

Verschillende media melden dat de Vlaamse regering het mes zet in de registratierechten voor wie een eigen woning koopt. Wie een tweede woning koopt, zal dan weer meer geld moeten op tafel leggen.

Waarom is dit belangrijk?

Wie in Vlaanderen een woning koopt, moet registratierechten betalen. Hoeveel registratierechten je verschuldigd bent aan de staat, is afhankelijk van het type woning dat je koopt. Voor een eigen woning betaal je 7 procent registratierechten en voor een tweede woning 10 procent. De Vlaamse regering wijzigt nu die tarieven.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) houdt deze namiddag zijn Septemberverklaring. In die verklaring zal hij het beleid van zijn regering uitstippelen voor het komende werkjaar. Al zijn er intussen al enkele details gelekt over wat de minister-president deze namiddag zal aankondigen. Zo zal de Vlaamse regering het mes zetten in de registratierechten, melden verschillende media.

Halvering registratierechten

De registratierechten voor wie een eigen woning koopt, dalen van 6 naar 3 procent. Dankzij die verlaging kunnen mensen die een eigen woning kopen al snel enkele duizenden euro’s besparen. Wie bijvoorbeeld een woning koopt van 300.000 euro ziet de verschuldigde registratierechten dalen van 18.000 naar 9.000 euro. Het betreft dus de eigen en niet exclusief de eerste woning. Je kan met andere woorden ook van dat lager tarief genieten als je je woning verkoopt om een nieuwe eigen woning te kopen.

Wie een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, ziet het tarief zelfs dalen tot 1 procent.

De registratierechten werden al meermaals verlaagd in ons land voor wie een eigen woning koopt. De meest recente verlaging kwam er na de afschaffing van de woonbonus. De registratierechten daalden toen van 7 naar 6 procent. Die aanpassing werd op veel kritiek onthaald omdat het belastingvoordeel voor de tweede woning wel bleef bestaan. Dat is namelijk een federale bevoegdheid.

De meeneembaarheid van de registratierechten gaat weliswaar op de schop. Het zal binnenkort dus niet langer mogelijk zijn om de betaalde registratierechten op je huidige woning af te trekken van de registratierechten die je betaalt op je nieuwe woning.

Verhoging registratierechten tweede woning

Jambon hoopt met de verdere verlaging van de registratierechten die scheeftrekking wat recht te trekken. Bovendien worden de registratierechten verhoogd van 10 naar 12 procent voor wie een tweede woning koopt. Wie dus een tweede woning koopt ter waarde van 300.000 euro moet dan 36.000 euro aan registratierechten betalen in plaats van 30.000 euro.

Bovendien bestaat de kans dat het belastingvoordeel voor de tweede woning binnenkort ook verdwijnt. Op federaal niveau pleiten Vooruit, Groen en CD&V pleiten voor een afschaffing van dat voordeel.

(lb)

Lees ook:

Meer