Ben jij één van die vele mensen die geld op zijn spaarboekje heeft staan en het gebrek aan rente beu is? Overweeg je daarom met aandelenhandel te beginnen? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt als beginner. We leggen je de basis uit en vertellen je waarop je moet letten.
Wat zijn aandelen?
Wanneer een bedrijf geld nodig heeft om te groeien of te starten, zijn er verschillende manieren om daaraan te komen. Men kan een lening aangaan bij de bank, maar ook obligaties of aandelen uitgeven. Koop jij zo’n aandeel, dan gaat jouw geld bij in het kapitaal van de onderneming. In ruil daarvoor word jij voor een klein deel eigenaar van het bedrijf. Een aandeel is dus een verhandelbaar mede-eigendomsbewijs.
Bezit je aandelen, dan heb je recht op inspraak tijdens de aandeelhoudersvergaderingen. Ook deel je mee in de winsten én de verliezen van de onderneming.
Waarom beginnen met aandelenhandel?
Je geld brengt op een spaarboekje niets meer op. Sterker nog, vanwege de inflatie die hoger ligt dan de spaarrente ga je erop achteruit. Hoewel de waarde van aandelen kan schommelen en soms zelfs minder wordt, zal die op de lange termijn vrijwel altijd stijgen. Het rendement bij aandelen ligt over het algemeen hoger dan bij de meeste andere investeringen. Daarnaast zijn er manieren om het risico te verkleinen bij aandelenhandel:
- Zet niet al je geld in: beleg alleen geld dat je voor minstens vijf jaar kan missen.
- Zet alleen je eigen geld in: ga nooit lenen om te beleggen.
- Verspreid je vermogen: het is altijd erg verstandig om je vermogen te spreiden. Kies voor aandelen in diverse zaken, sectoren en, als het kan, zelfs verschillende landen.
- Kies voor het bekende: beleg alleen in dingen die je begrijpt.
- Leg periodiek in: een gespreide inleg zorgt ervoor dat je sneller kunt reageren wanneer een markt opeens instort. Bovendien kan je opnieuw goedkoop instappen bij een koersdaling.
- Ga voor de lange termijn: beleggen in aandelen heeft pas echt zin als je het voor minstens vijf jaar doet, maar liefst nog langer.
- Geen emoties op de beurs: laat je gevoelens niet meespelen bij de aandelenhandel. Raak niet overmoedig als het goed gaat en maak geen overhaaste, aparte beslissingen bij verlies.
Koerswinst
De waarde van een aandeel kun je bekijken in de aandelenkoers. Die wordt bepaald door vraag en aanbod, namelijk wat men wil geven voor dat aandeel op dat moment. Toekomstverwachtingen, bedrijfsresultaten en politiek-economische omstandigheden laten de aandelenkoers stijgen of dalen. Wanneer je een aandeel goed analyseert, kan je zien of het op dat moment over- of ondergewaardeerd wordt. Probeer bij het aankopen van aandelen altijd te kijken naar de echte waarde van een aandeel. Natuurlijk koop je bij voorkeur aandelen die ondergewaardeerd worden.
Dividendaandelen
Wil je starten met aandelenhandel, maar toch ook een gegarandeerd rendement? Kijk dan zeker naar dividendaandelen. Zoals de naam al zegt, zijn het aandelen die dividend uitkeren. In de meeste gevallen gebeurt dit in de vorm van cash, die je gestort krijgt op je effectenrekening. Het kan ook zijn dat bedrijven dit doen in de vorm van nieuwe aandelen. In de meeste gevallen keert men één keer per jaar dividend uit.
Het grote voordeel van dividendaandelen is dat ze meer zekerheid bieden. Zelfs bij flinke beursdalingen blijven de meeste bedrijven dividend uitkeren. Daarnaast zien we bij dividendaandelen vaak minder grote koersdalingen. Wel bieden ze algemeen genomen een lager rendement.
Aandelen kopen
Aandelen worden verhandeld via de beurs. Om daar te mogen handelen, heb je een vergunning nodig. Daarom kan je bij het aan- en verkopen van aandelen werken met een tussenpersoon. Dat kan een bank, vermogensbeheerder of broker zijn. Vaak kiest men voor een broker, omdat daar de transactiekosten het laagst zijn. Bovendien bieden zij over het algemeen gratis koersinformatie, analyses en gebruiksvriendelijke handelsplatformen.
De juiste broker kiezen
Er zijn veel verschillende brokers, die elk hun eigen voordelen bieden. Kijk dus goed rond voordat je met een broker in zee gaat. Als beginner in de aandelenhandel kies je het beste voor iemand met een overzichtelijk programma. Waarschijnlijk vind je het na een tijd vooral belangrijk dat de transactiekosten laag liggen. Gelukkig kan je zonder probleem van broker veranderen. Probeer daarom gerust uit en wissel als je niet tevreden bent.
Beleggingsfonds
Geef je het beleggen liever helemaal uit handen? Dat kan met een beleggingsfonds. Daarbij leg je jouw geld samen met anderen in een pot. Vervolgens belegt de fondsbeheerder dit geld. Afhankelijk van het soort beleggingsfonds dat je kiest, belegt men vooral in aandelen en obligaties of mogelijk deels in andere activa. Een beleggingsfonds biedt de nodige voordelen: je hebt meteen diversificatie van je beleggingsportefeuille, je kan met weinig geld toch genieten van ‘grote’ beleggingen en je hebt toegang tot expertise, waardoor je niet zelf de markt helemaal moet onderzoeken.
Het nadeel van een beleggingsfonds is dat je geen controle hebt. Je kiest wel zelf het fonds, maar de fondsbeheerder bepaalt waarin wordt geïnvesteerd.
Kosten aandelenhandel
Wanneer je handelt in aandelen, komen er ook kosten bij:
- Beurstaks: Bij het kopen of verkopen van bestaande aandelen, moet je 0,35% beurstaks betalen. Het maakt daarbij niet uit of je dit doet via een bank, vermogensbeheerder of broker. Koop je aandelen die voor het eerst noteren, dan hoef je die taks niet te betalen.
- Makelaarsloon: wanneer men voor jouw verkoop- of aankooporders uitvoert, komen daar eveneens kosten bij. Dat is het makelaars- of commissieloon. Het verschilt per instelling.
- Bewaarloon: aandelen worden digitaal bewaard op een effectenrekening bij een bank of beursvennootschap (broker of vermogensbeheerder). Daar rekent men meestal een bewaarloon voor aan. De kosten daarvan verschillen ook weer per instelling.
- Kosten buitenlandse beurs: koop je aandelen die noteren op een buitenlandse beurs, dan is het mogelijk dat er nog extra kosten of taksen bijkomen die daar van toepassing zijn.
Vragenlijst
Tot slot geven we jou deze vragenlijst. Daarin staan de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen om op een goede manier te beginnen met aandelenhandel.
- Wat is je doel? Waarom wil je starten met investeren in aandelen? Wil je extra vermogen of bijvoorbeeld een pensioen opbouwen? Als je weet wat jouw doel is, kan je beter bekijken welke aandelen daarbij het beste passen.
- Hoeveel geld kan je missen? Een erg belangrijk punt om te bepalen. Zorg ervoor dat je genoeg geld overhoudt om minimaal zes maanden te overbruggen, mocht je zonder werk komen te zitten. Houd daarnaast rekening met eventuele grote aankopen of verbouwingen die je wilt doen.
- Hoeveel geld wil je verdienen? Bepaal je financiële beleggingsdoel. Zo kan je ook uitrekenen wat je rendement moet zijn over welke periode om dat te kunnen bekomen.
- Hoe lang kan en wil je jouw geld vastzetten? Ook je beleggingshorizon bepalen, is van groot belang. En natuurlijk moet die overeenkomen met punt 3. Als stelregel kun je aanhouden dat een langere beleggingshorizon zorgt voor een grotere kans op een hoog rendement.
- Heb je de nodige kennis? Om beleggen tot een goed einde te brengen, heb je voldoende kennis nodig. Wil je jezelf er niet in verdiepen, is dat ook geen probleem. Kies er dan wel voor om met een vermogensbeheerder of beleggingsfonds te werken.