Aandeelhouders Shell gaan akkoord met vertrek uit Nederland

Aandeelhouders van oliegigant Shell hebben vandaag ingestemd met plannen van het bedrijf om zijn juridische en fiscale structuur te reorganiseren, en zijn hoofdkantoor van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen.

Het Brits-Nederlandse bedrijf heeft gezegd dat de vereenvoudiging van zijn dubbele belastingstructuur bedoeld is om zijn concurrentievermogen te versterken, zijn energietransitieplannen te versnellen en de winstuitkering aan aandeelhouders eenvoudiger te maken.

Voorlopige resultaten op vrijdagochtend toonden aan dat 99 procent van de aandeelhouders die bij volmacht stemden, de speciale resolutie hadden gesteund, met 58 procent van de uitstaande aandelen. Dat meldde onder meer het persbureau Reuters.

Een officiële uitslag wordt later verwacht, hoewel het onwaarschijnlijk wordt geacht dat deze de uitkomst zal veranderen. De motie vereist de goedkeuring van ten minste 75 procent van de uitgebrachte stemmen om te slagen.

Het voorstel houdt in dat het bedrijf de naam “Royal Dutch” uit zijn naam laat vallen en “Shell PLC” wordt. Een verhuizing van Den Haag naar Londen wordt ergens begin volgend jaar verwacht.

Critici

Vorige maand maakte het Brits-Nederlandse Shell bekend verder te willen als exclusief Brits bedrijf, onder meer vanwege de dividendbelasting in Nederland. Het VK heeft zo’n belasting niet.

De Nederlandse regering zei dat ze “onaangenaam verrast” was door het voorstel van Shell om zijn hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen.

Volgens critici is de voorgenomen verhuizing van Shell deels ingegeven door een historische nederlaag in de rechtszaal eerder dit jaar, een beslissing waartegen het bedrijf in beroep is gegaan. Een Nederlandse rechtbank oordeelde in mei dat Shell zijn wereldwijde koolstofuitstoot tegen eind 2030 met 45 procent moet hebben verminderd ten opzichte van 2019.

Het vonnis was de eerste keer in de geschiedenis dat een bedrijf wettelijk verplicht werd zijn beleid af te stemmen op de Overeenkomst van Parijs en vormde een keerpunt in de klimaatstrijd, aldus de zakensite CNBC.

Shell heeft echter gezegd dat zijn milieubeleid niet zal worden beïnvloed door de stap.

Administratieve vereenvoudiging

De strategie van Shell is erop gericht één enkele aandelenlijn in te stellen en het ongebruikelijke en complexe tweeklassensysteem van het bedrijf af te schaffen. Het bedrijf is opgericht in het Verenigd Koninkrijk en heeft sinds 2005 een Nederlandse fiscale woonplaats.

Een nieuwe belastingstructuur met één aandeel en een Brits belastingkantoor zou betekenen dat het bedrijf niet langer een bronbelasting van 15 procent hoeft te betalen op dividenden.

De aandelen van Shell noteerden rond het middaguur in Londen 0,6 procent hoger. Het olie- en gasconcern heeft zijn aandelenkoers tot nu toe met ongeveer 33 procent zien stijgen, nadat het in 2020 met bijna 45 procent was ingestort.

Beleggers blijven “enorme mate” van scepsis koesteren

Een opleving van de winsten voor olie- en gasbedrijven dit jaar heeft leidinggevenden ertoe aangezet beleggers gerust te stellen dat ze een veel stabielere basis hebben gekregen na een volgens vrijwel elke maatstaf brutaal jaar in 2020.

Analisten hebben echter gewaarschuwd dat, ofschoon energiebedrijven proberen een schone lei te claimen, beleggers waarschijnlijk een “enorme mate” van scepsis zullen koesteren over de bedrijfsmodellen van fossiele-brandstofbedrijven op de lange termijn.

(mah)

Meer