Shell wil op papier volledig Brits worden, Nederlandse regering is “onaangenaam verrast”

Het Nederlands-Britse olie- en gasconcern Royal Dutch Shell wil op papier volledig Brits worden. Het concern gaat deze wijziging voorleggen aan zijn aandeelhouders. Ook het hoofdkantoor wordt naar het Verenigd Koninkrijk verplaatst.

Shell maakt zich sterk dat de versimpeling van de structuur ervoor zal zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. Het bedrijf zal nog steeds genoteerd staan in Amsterdam, Londen en New York, maar zal de woorden “Royal Dutch” uit zijn naam laten vallen. Nog volgens de plannen zullen de CEO en de financieel directeur van Shell naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen.

“Ik besef heel goed dat de aankondiging van vandaag voor veel mensen een moeilijke boodschap is. Toch wil ik benadrukken dat de vereenvoudiging van onze structuur noodzakelijk is om onze strategie te versnellen. Zo kunnen we een leidende rol spelen in de energietransitie”, verklaarde topman Ben van Beurden.

Third Point

De herziening van de structuur van het Brits-Nederlandse concern komt er minder dan een maand nadat de activistische investeerder Third Point een belang in het bedrijf aankondigde en aandrong op veranderingen. Zo pleitte Third Point voor een opsplitsing van Shell in een bedrijf dat actief is met fossiele brandstoffen en een deel dat zich richt op duurzame energiebronnen.

Shell blijft vanuit Nederland onder meer actief met de ontwikkeling van hernieuwbare energie en andere energie-innovaties. Dat gebeurt vanuit zowel Den Haag als Amsterdam. Het concern benadrukt dat de beoogde verhuizing geen gevolgen heeft voor de activiteiten van Shell Nederland. “Shell blijft ook in Nederland een grote speler”, benadrukt Marjan van Loon, die aan het hoofd van Shell in Nederland staat.

Politieke reactie

Shell ontstond in 1907 uit de fusie van de N.V. Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij en het Britse handelshuis Shell Transport and Trading Company Ltd. De ontslagnemende Nederlandse regering-Rutte reageert “onaangenaam verrast” op de beslissing van Shell en vraagt snel overleg over de economische gevolgen van de verhuis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20