Aandeelhouders Activision Blizzard keuren overname door Microsoft goed

Activision Blizzard – de maker van het populaire computerspel Call of Duty – heeft aangekondigd dat zijn aandeelhouders hebben ingestemd met het voorstel van Microsoft om de uitgeverij te kopen. De transactie zal naar verwachting worden afgerond tijdens het volgende fiscale jaar van Microsoft.

Tijdens de bijzondere vergadering die vrijdag werd gehouden, was ruim 98 procent van de aanwezigen voorstander van de overname. “De overweldigende stemmen van onze aandeelhouders bevestigen onze overtuiging dat we, in combinatie met Microsoft, nog beter gepositioneerd zullen zijn om van grote waarde te zijn voor onze spelers. Ook bieden we zo nog meer kansen aan onze werknemers en kunnen we werken aan een respectvolle en inclusieve werkplek”, aldus CEO Bobby Kotick

Hoewel de deal groen licht krijgt van de aandeelhouders, zit nog niet alles in kannen en kruiken. De overname wordt namelijk eerst nog onderzocht door de Amerikaanse markttoezichthouder.

De mogelijke overname van het bedrijf werd in januari dit jaar aangekondigd. Dit betekent dat populaire games zoals World of Warcraft, Call of Duty, Diablo en Overwatch eigendom gaan worden van Microsoft. Voor de overname betaalt het bedrijf van Bill Gates maar liefst 68,7 miljard dollar.

Gamegigant Microsoft

Het nieuws van de mogelijke overname werd eerder nog negatief ontvangen. In maart bracht namelijk een groep organisaties een brief uit waarin de Federal Trade Commission werd gevraagd de aankoop van Activision Blizzard door Microsoft nauwlettend te volgen. In de verklaring werd een reeks zorgen geuit die mogelijk uit de deal zullen voortkomen, zoals problemen omtrent de privacy van persoonsgegevens en de ondermijning van de online consumentenbescherming. 

Het collectief waarschuwde ook voor de daaruit voortvloeiende groei van de techgigant Microsoft. “Als de FTC deze fusie goedkeurt, wordt Microsoft de op twee na grootste game-gigant in de wereld”, aldus de groep.

En eerder in April schreef de SOC Investment Group een brief waarin de aandeelhouders werden gevraagd om tegen de aankoop van Microsoft te stemmen. Activision Blizzard wordt namelijk geplaagd door seksuele schandalen en een aanwezige cultuur van seksueel overschrijdend gedrag

Mogelijk ontslag CEO Bobby Kotick

Met de overname wordt daarnaast verwacht dat Microsoft Bobby Kotick, de CEO van Activision Blizzard, op straat zal zetten, wat het bedrijf zo’n 15 miljoen dollar moet kosten. Reden van het mogelijke ontslag is het feit dat de CEO op de hoogte geweest zou zijn van het wangedrag binnen Activision. Werknemers en aandeelhouders vragen daarom om het ontslag van de topman, maar het bestuur wil daar momenteel nog niks van weten.

(kg)

Meer