Microsoft neemt Activision Blizzard over voor een klein fortuin

Ondanks het feit dat Microsoft in 2020 ZeniMax Media, het moederbedrijf van Bethesda, heeft gekocht, is het nog steeds niet tevreden. Dinsdag kondigde het bedrijf uit Redmond aan dat het nog een videogame-gigant heeft gekocht: Blizzard Activision. Dit betekent dat games zoals World of Warcraft, Call of Duty, Diablo en Overwatch nu eigendom zijn van Microsoft. En dit kan grote gevolgen hebben voor gamers.

Als bewijs van de financiële macht van Microsoft zou het bedrijf maar liefst 68,7 miljard dollar (60,5 miljard euro) hebben betaald om Activision Blizzard te kopen. Als dit bedrag juist is, zou het de grootste overname van Microsoft zijn. Daarmee koopt het meteen een van de machtigste bedrijven in de videospelletjeswereld.

Na ZeniMax Media (Bethesda) trekt Microsoft opnieuw het chequeboekje open om de groei van zijn activiteiten op smartphones, pc’s en consoles te ontwikkelen door zijn befaamde Game Pass verder uit te breiden. Het nieuws werd eerst gepubliceerd door de Wall Street Journal voordat het officieel werd gemaakt door Microsoft.

Wat verandert er voor gamers?

Ten eerste zullen spelers kunnen genieten van Blizzard Activision games op de abonnementsservices voor videogames van Microsoft, Xbox Game Pass en PC Game Pass, platformen die niet minder dan 25 miljoen abonnees hebben. Microsoft heeft een enorme catalogus van games toegankelijk voor een maandelijks abonnementsgeld. grote nieuwe releases zullen worden toegevoegd aan deze reeds goed gevulde abonnementen.

Ten tweede kunnen we ons ook voorstellen dat de titels van Activision Blizzard Microsoft-exclusieven zullen worden, evenals de toekomstige titels van Bethesda (Fallout, The Elder Scrolls, enz.). Met andere woorden, het is mogelijk dat Call of Duty niet langer op PlayStation, Sony’s consoles, zal worden uitgebracht.

In ieder geval komt deze overname op een moment dat Activision Blizzard probeert te herstellen van een schandaal waarin het bedrijf verwikkeld was geraakt. Tussen seksuele intimidatie, racisme, discriminatie, salarisverschillen tussen mannen en vrouwen, heeft de reputatie van Activision Blizzard een flinke deuk opgelopen. Microsoft heeft al aangekondigd dat het bedrijf zijn uiterste best zal doen om de studio in een nieuw tijdperk van inclusie en respect voor alle werknemers en gamers te brengen.

Bobby Kotick

Volgens IGN zou de controversiële CEO van Activision Blizzard, Bobby Kotick, wel op zijn post zal blijven na de overname van het bedrijf. Kotick liet volgens de Wall Street Journal het seksueel misbruik binnen zijn bedrijf jarenlang zijn gang gaan.

“Bobby zal Activision Blizzard leiden als CEO, zoals hij de afgelopen 30 jaar heeft gedaan”, antwoordde een woordvoerder van Microsoft aan IGN. “Samen zullen Bobby en Phil (Spencer, Xbox-topman, red.) werken aan de overgang naar deze spannende nieuwe gecombineerde onderneming. De Activision Blizzard-activiteiten zullen na de sluiting rapporteren aan Phil.”

In ieder geval zullen Activision Blizzard en Microsoft Gaming aanvankelijk onafhankelijk blijven opereren. Zodra de deal rond is, zal Microsoft het heft in handen nemen. Dan zullen we iets meer weten over de veranderingen die komen gaan voor spelers en fans van Activision Blizzard licenties.

(am,kg)

Meer