Microsoft doet miljardenkoop: niet TikTok, maar gamingreus Bethesda

Sensatie in gamingland: Microsoft, het bedrijf achter de Xbox consoles, legt 7,5 miljard dollar op tafel voor de overname van gamingreus Bethesda, dat bekend is van titels als Fallout en Doom.

Microsoft legde onlangs de duimen in de biedstrijd om TikTok, maar heeft dus niet veel tijd nodig gehad om een andere miljardendeal te sluiten. Wel niet in social media, maar in gaming om zijn Xbox-poot te consolideren.

Het bedrijf van CEO Satya Nadella koopt ZeniMax Media, het bedrijf boven de Amerikaanse gamestudio Bethesda, voor 7,5 miljard dollar in cash. Daardoor komen een hele rist titels, waaronder The Elder Scrolls, Fallout, Doom, Quake, Wolfenstein, Dishonored en Starfield. De hele portfolio verhuist naar het ecosysteem van Xbox.

De structuur en het management van Bethesda blijft wel behouden, zegt Microsoft.

Snel groeiende sector

‘Gamen is de snelst groeiende categorie in de entertainmentindustrie, nu mensen overal naar gaming kijken om zich met hun vrienden te verbinden, met hen om te gaan en met hen te spelen’, zegt Nadella. Volgens Microsoft en ZeniMax/Bethesda gaat gaming wereldwijd richting een omzet van 200 miljard dollar in 2021.

ZeniMax is gebaseerd in Rockville in de Amerikaanse staat Maryland. Het mediabedrijf is ook eigenaar van andere studio’s over de hele wereld. De geplande overname slaat op verschillende uitgeverijen en ontwikkelingsstudio’s over de hele wereld, met meer dan 2.300 werknemers.

Xbox versus PlayStation

In november lanceert Microsoft een nieuwe generatie van zijn spelconsole Xbox. Ook de Japanse rivaal Sony komt dan met een nieuwe versie van de PlayStation op de markt.

Meer