Deal tussen Oracle en TikTok heeft zegen van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump verleent zijn goedkeuring aan de de deal waarbij Oracle een minderheidsaandeel neemt in TikTok. De populaire video-app wordt nu niet meer bedreigd door een ban in de Verenigde Staten.

48 uur nadat het Amerikaanse ministerie van Handel bekendmaakte een decreet uit te vaardigen waardoor Amerikanen de apps WeChat en TikTok niet meer kunnen downloaden, liggen de kaarten opnieuw helemaal anders. De Amerikaanse softwarereus Oracle en de Chinese TikTok-moeder ByteDance hebben een deal waarmee de Amerikaanse president kan leven.

‘Ik heb de overeenkomst mijn zegen gegeven’, zei Trump tegen de verzamelde pers, toen hij vertrok naar een verkiezingsbijeenkomst in de staat North Carolina. Vanessa Pappas, de plaatsvervangende CEO van TikTok, liet daarop in een video op Twitter weten dat de applicatie ‘nergens heen gaat’ in de Verenigde Staten.

Minderheidsbelang

Concreet zou TikTok Global binnenkort het levenslicht zien. Dat nieuwe bedrijf heeft een hoofdzetel in de Verenigde Staten, met een meerderheid aan Amerikaanse bestuurders en een Amerikaanse CEO. Oracle zou 12,5 procent van TikTok Global in handen krijgen, supermarktketen Walmart krijgt een belang van 7,5 procent.

In een gezamenlijke persmededeling stellen de twee bedrijven dat TikTok Global meer dan 25.000 nieuwe banen zal creëren en meer dan 5 miljard dollar aan belastingen betalen in de Verenigde Staten.

Quid China?

TikTok stond al sinds begin vorige maand in de etalage nadat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde dat hij de app op 15 september zou bannen. Hij vreest dat de apps data van Amerikaanse gebruikers verzamelen, en dat die gegevens kunnen geraadpleegd worden door Chinese inlichtingendiensten. Dat heeft ByteDance altijd ontkend.

Het is nog onduidelijk in hoeverre de Chinese regering nog moet instemmen met de deal. Eerder heeft Peking al een directe verkoop van de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan softwareconcern Microsoft getorpedeerd. Het Chinese regime voerde een nieuwe regel in, die stelt dat software-algoritmes enkel met toestemming van de autoriteiten aan het buitenland verkocht mogen worden.

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20