Omstreden CEO Activision Blizzard krijgt mogelijk een gouden handdruk van 15 miljoen dollar van Microsoft

Microsoft heeft vorige maand laten weten dat het het gamebedrijf Activision Blizzard wil overnemen voor 68,7 miljard dollar. Verwacht wordt dat de techgigant Bobby Kotick, de omstreden CEO van Activision Blizzard, op straat zal zetten. Alleen zal dat het bedrijf zo’n 15 miljoen dollar kosten.

Microsoft heeft de start van het nieuwe jaar niet gemist. In januari liet de techreus weten dat het Activision Blizzard wil overnemen voor 68,7 miljard dollar. Wat volgde was een enorme hausse van het aandeel van het gamebedrijf. Warren Buffett is één van de beleggers die volop kon profiteren van die koersstijging. Hij had namelijk kort voor het overnamenieuws aandelen van het bedrijf gekocht. Dat was geen vanzelfsprekende beslissing, wetende dat Activision Blizzard toen onder vuur lag wegens seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer.

Ontslag Kotick

Kotick was daarbij één van de spilfiguren. Hij zou op de hoogte geweest zijn van het wangedrag, maar zou dit dus verzwegen hebben. De werknemers en aandeelhouders waren daarom vragende partij om de topman te ontslaan. Momenteel blijft het bestuur van Activision achter de man staan.

Met de overname door Microsoft zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Het bedrijf liet eerder deze maand al weten dat het “de juiste mensen in de juiste positie zal plaatsen.” Brad Smith, vicevoorzitter van Microsoft, zei in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC dat zijn bedrijf het huidige managementteam bij Activision Blizzard onder de loep neemt, en dat er bepaalde veranderingen komen.

Het is dus niet uitgesloten dat Microsoft de samenwerking met Kotick stopzet. Al kan dat gepaard gaan met een stevig prijskaartje, leert een document dat is ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De CEO van Activision zou in aanmerking komen voor een gouden handdruk van maar liefst 15 miljoen dollar.

Aandelen

Kotick zou ook nog eens recht kunnen hebben op een aandelenpakket ten belope van 22 miljoen dollar als de raad van bestuur van oordeel is dat de cultuur binnen het bedrijf is verbeterd, voornamelijk ten aanzien van vrouwelijke en non-binaire medewerkers. We mogen overigens niet vergeten dat Kotick 6,5 miljoen aandelen van Activision bezit. Op basis van de overnameprijs is dat aandelenpakket zo’n 619 miljoen dollar waard.

Eerder deze week kwam ook al aan het licht dat Microsoft de overnamegesprekken had gestart drie dagen na het nieuws dat Kotick niet had opgetreden tegen de wanpraktijken binnen het bedrijf.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20