Aandeel dieselauto’s brokkelt af in Europa

De populariteit van diesel- en benzinewagens in de Europese Unie neemt steeds verder af, al hebben ze samen nog steeds een marktaandeel van 65 procent. Vooral hybrides worden steeds populairder in Europa, bijna één op de vijf nieuw geregistreerde wagens is van dat type. Dat blijkt vrijdag uit kwartaalcijfers van de Europese fabrikantenvereniging Acea.

Diesel vertegenwoordigde slechts 23,2 procent van de nieuwe autoregistraties in Europa in het eerste kwartaal, in 2020 was dat nog 30 procent. Vooral Duitsland en Spanje registreerden een sterke daling van bijna 30 procent. In België bedraagt de daling 20,8 procent.

Ook de vraag naar benzinewagens nam verder af in het eerste kwartaal, met een daling in de verkoop van 16,9 procent. Als gevolg daarvan daalde het marktaandeel van benzinewagens in de EU van 52,3 procent naar 42,2 procent. Met uitzondering van Frankrijk (+8,3 procent) daalde het aantal registraties in alle grote EU-landen. In België was er een daling van 11,5 procent.

Algemene toename

De verkoop van elektrische en hybride wagens zit wel in de lift. Hybride auto’s vertegenwoordigen nu 18,4 procent van de markt, met 469.784 verkochte voertuigen (+101,6 procent). De omzet groeide in Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Polen, maar daalde wel in België (-3,7 procent).

Binnen de EU is het aantal registraties van plug-in hybrides gestegen met 175 procent en vertegenwoordigen ze nu 8,2 procent van de markt. De verkoop wordt vooral aangedreven door Italië, maar ook door Zweden, Frankrijk en Duitsland. Ook in België was een verkoopsprong van 151,1 procent in het eerste kwartaal.

Oplaadbare elektrische wagens vertegenwoordigen intussen 5,7 procent van de markt, hun aantal is in het eerste kwartaal met 59,1 procent toegenomen. “De vraag wordt nog steeds gestimuleerd door overheidssubsidies voor voertuigen met een lage uitstoot”, aldus Acea. Nederland, Zweden en Spanje tekenden wel een daling op in de verkoop van elektrische modellen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20