Japan wil diesel-en benzinewagens bannen tegen 2035

Japan heeft plannen om de verkoop van diesel- en benzinewagens stop te zetten binnen vijftien jaar. Daarmee trekt het land volop de kaart van hybride en elektrische wagens.

De ban op diesel- en benzinewagens past binnen het plan van de premier Yoshihide Suga om Japan klimaatneutraal te maken tegen 2050. Die doelstelling maakt van Japen het tweede land van de G7 die zichzelf een deadline voorop stelt om de vervuilende wagens af te schaffen. Het Verenigd Koninkrijk is Japan al voorgegaan.

De plannen zouden volgende week officieel worden aangekondigd. De Japanse regering zou wel nog een overleg met de autofabrikanten gepland hebben om de details van de plannen te bespreken.

Ook in de VS plannen om vervuilende wagens te bannen

Niet alleen het VK en Japan willen de verkoop van vervuilende wagens aan banden leggen. In de VS heeft de staat Californië onlangs laten weten dat het tegen 2035 eveneens de verkoop van benzine- en dieselwagens wil stopzetten. Volgens datzelfde plan moeten alle zware vrachtwagens in Californië uitstootvrij zijn (waar mogelijk).

Dat van alle Amerikaanse staten net Californië zo ambitieus is, komt als geen verrassing. De staat profileert zich graag als een wereldleider op vlak van een klimaatvriendelijk beleid. Zo heeft Californië ook al een wet goedgekeurd waarbij het de belofte maakt om tegen 2045 al zijn energie uit groene bronnen te halen, zoals wind- en zonenergie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20