VK overweegt om nieuwe benzine- en dieselwagens te verbieden vanaf 2030

De Britse premier Boris Johnson zou volgende week een verbod op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselwagens aankondigen, dat ingaat vanaf 2030. Dat meldt de Financial Times. Het is al de tweede maal dat de deadline om nieuwe wagens met een verbrandingsmotor uit te faseren, scherper gesteld wordt. 

Groot-Brittannië wil klimaatneutraal zijn tegen 2050. En daarvoor moet er een tandje bijgestoken worden, denkt de Britse regering. Oorspronkelijk zou het verbod op de verkoop van nieuwe diesel- en benzinewagens ingaan op 2040. Bij de aankondiging van COP26 in februari, dat is de VN-klimaatconferentie in Dublin, zei Johnson dat de ban al in 2035 zou ingaan. 

Nu is dus volgens de Finanical Times besloten om binnen tien jaar al te stoppen met nieuwe diesel- of benzinewagens toe te voegen aan het Britse wagenpark. De Britse zakenkrant baseert zich op anonieme bronnen uit de industrie én uit de overheid. Ook de BBC maakte melding van het voornemen van Johnson. 

De nieuwe deadline zou niet gelden voor hybride wagens. Onder het vorige tijdschema zou de verkoop van wagens die een verbrandingsmotor combineren met een elektrische aandrijving, ook verboden worden tegen 2035. Voor hybride wagens blijft die datum dus gelden, voor verbrandingsmotoren wordt het verkoopsverbod vijf jaar vroeger ingevoerd. 

Dat is niet minder dan een aardverschuiving voor de Britse autosector. Persagentschap Reuters meldt dat nieuwe benzine- en dieselwagens dit jaar goed waren voor 73,6 procent van de totale verkoop. Slechts 5,5 procent van alle verkochte wagens waren volledig elektrisch. Verschillende types hybride wagens namen 21,4 procent van de verkoop voor hun rekening. 

Meer