Aanbod nieuwe winkel Ikea bestaat uitsluitend uit tweedehands

De Zweedse winkelketen Ikea lanceert in zijn thuisland een eerste winkel die exclusief is gericht op de verkoop van tweedehands meubelen. Alle goederen uit het aanbod van het nieuwe filiaal zijn gerestaureerd en gerenoveerd. Dat heeft de keten gemeld. Het initiatief kadert in het streven van Ikea om tegen eind dit decennium klimaatneutraal te functioneren.

De winkel van Ikea wordt ingeplant in het winkelcentrum ReTune in stad Eskilstuna, gelegen tussen Stockholm en Örebro. ReTuna is naar eigen zeggen het eerste winkelcentrum ter wereld dat exclusief tweedehands producten aanbiedt.

Ikea had eerder al aangekondigd wereldwijd in de recyclage en verhuur van meubels te willen investeren. Daarmee wil het concern onder meer reageren tegen de aantijgingen dat zijn zakelijk model – gebaseerd op de verkoop van goedkope producten in bouwpakketten – tot overconsumptie en overdadige afvalproductie zou leiden.

‘Indien wij onze duurzaamheidsdoelen willen bereiken, moeten we onszelf uitdagen en onze ideeën in de praktijk testen,’ lichtte Jonas Carlehed, directeur duurzaamheid bij Ikea Zweden, het initiatief toe.

Restauratie

Het concern wil de wereldwijde ecologische voetafdruk van zijn producten tegen eind dit decennium met gemiddeld 70 procent verminderen. Carlehad benadrukte nog dat de winkel een testproject vormt dat geregeld opnieuw zal worden geëvalueerd.

De winkel zal worden bevoorraad met meubels en woninginrichting van een nabijgelegen vestiging van het concern. De aanvoer bestaat uit goederen die beschadigd zijn geraakt, maar opnieuw zijn gerestaureerd.

Ikea is al van start gegaan met de restauratie van producten die tijdens het transport naar de winkels beschadigd zijn. De herstelde goederen krijgen ook een nieuwe verpakking.

Daarnaast biedt Ikea aan klanten ook de opportuniteit om producten – inclusief meubels – voor een doorverkoop of een schenking aan goede doelen bij de winkels van het concern in te leveren. Vorig jaar startte Ikea tevens een proefproject rond de verhuur van meubels.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20