IKEA gaat nu meubels verhuren

Ikea gaat meubels voortaan ook verhuren. Dat is een radicale afwijking van het traditionele bedrijfsmodel van het Zweedse concern. Het bedrijf gelooft echter dat deze nieuwe aanpak kan leiden tot nieuwe manieren waarop klanten producten bezitten. Een eerste proef met het nieuwe model komt in Zwitserland. De experimenten zullen verschillende soorten meubels – waaronder producten voor het kantoor en de keuken – omvatten.

“Er zijn verschillende voordelen aan de huur van meubels,” zegt Torbjorn Loof, chief executive van Inter Ikea. “Nadat de huur is afgelopen, kan de consument het meubel teruggeven en misschien door een alternatief vervangen. Ikea gooit deze teruggebrachte producten niet weg, maar zal de meubels na een renovatie verkopen. Op die manier kunnen wij de levenscyclus van de producten verlengen.”

Ikea hoopt op termijn voldoende abonnementen voor de verhuur van verschillende soorten meubilair te kunnen verzamelen.

Bedrijfsmodel

Het nieuwe plan maakt deel uit van een fundamentele transformatie in het bedrijfsmodel van Ikea. De Zweedse groep functioneerde traditioneel uitsluitend met een verkoop van zijn aanbod in pakhuizen buiten de grote steden. De klanten namen hun bouwpakketten mee om ze thuis te assembleren.

Sinds enkele tijd werkt Ikea echter ook met kleinere winkels in de stadscentra. Er zijn tevens popup-stores voor bepaalde niches, zoals keukens of slaapkamers, opgezet. Een aantal andere diensten – zoals de online verkoop en thuislevering – werden verbeterd.

Ikea wil zijn verhuurdienst starten met kantoormeubilair zoals bureaus en stoelen voor zakelijke klanten. De keten denkt voor een volgende fase ook aan keukens. “Leasing is een andere manier om een keuken te financieren,” betoogt Torbjorn Loof. “Dit model legt de nadruk niet alleen op de verkoop, maar ook op het gebruik van het materiaal op langere termijn.”

Loof benadrukt dat Ikea inmiddels keukens ontwerpt die het mogelijk maken om onderdelen – zoals kastdeuren in keukens – te veranderen zonder het volledige meubel te moeten uitbreken. “Met een abonnementsmodel is het voor de consument interessanter om zijn keuken te veranderen, aan te passen en te moderniseren,” zegt hij.

“Het experiment vormt een onderdeel van de intenties van Ikea om een circulair bedrijfsmodel te ontwikkelen. Dat draait niet alleen rond de verkoop, maar ook rond hergebruik om nieuwe producten te maken.”

Ecologische voetafdruk

Torbjorn Loof betoogt dat Ikea zijn ecologische voetafdruk met 15 procent wil afbouwen. Rekening houdend met de verhoopte groei, moet daardoor tegen eind volgend decennium bij elk afzonderlijk product een reductie met 70 procent zijn gerealiseerd. Ikea overweegt tevens om zijn eigen divisie voor voor reserveonderdelen te lanceren. Dat moet klanten de mogelijkheid bieden onderdelen, zoals scharnieren of schroeven, te blijven kopen voor meubilair dat niet langer in de winkels voorradig is.

Ikea is in sommige landen al gestart met initiatieven om allerhande producten, zoals hout of matrassen, te recycleren. Loof wijst er tevens op dat daarbij ook het ontwerp van een aantal meubels – zoals zitbanken – is gewijzigd.

Op die manier wil het bedrijf vermijden dat zijn producten massaal op de vuilnisbelt zouden terecht komen. Door het nieuwe model kunnen de meubels immers gemakkelijker worden gescheiden in individuele materialen zoals hout, metaal, schuim en textiel.

Meer