Ikea-baas: ‘Stop met meubelen te kopen’

Het begrip ‘piek-olie’ kenden we al, volgens een directeur van Ikea hebben we in het Westen nu ook ‘piek’-spullen bereikt. Een vreemde boodschap voor een topman van een meubelwinkel, maar volgens Steve Howard zitten onze huizen al zo propvol met spullen dat we eigenlijk geen nieuwe meubels meer nodig hebben.

Tijdens een debat over de klimaatverandering in Londen liet Steve Howard, de verantwoordelijke voor het duurzaamheidsbeleid binnen Ikea, zich ontvallen dat “we in het Westen wellicht ‘piek’-spullen hebben bereikt”:

“We spreken over piek-olie (een wereldwijde piek in olieconsumptie die volgens sommige experts reeds gepasseerd is, nvdr). Ik zou zeggen dat we piek rood vlees, piek suiker, piek spullen en piek huisdecoratie bereikt hebben.”

Duurzaamheid

Daaruit concludeert Howard echter niet dat de meubelwinkel z’n deuren best kan sluiten. Ikea heeft zich tot doel gesteld z’n verkopen tegen 2020 te verdubbelen. Dat zal de meubelgigant onder andere doen door te focussen op producten die consumenten helpen duurzamer te leven, zoals led-verlichting, zonnepanelen en kranen die het waterverbruik beperken, aldus de Ikea-directeur. “We zullen in toenemende mate werken aan een ‘circulaire’ Ikea, waar je producten kan laten herstellen en recycleren,” zo kondigde Howard nog aan. Die duurzaamheidsstrategie is nu al hier en daar te zien in de Ikea-winkels. Zo verkopen de restaurants sinds kort vegetarische balletjes als alternatief voor de beroemde Zweedse gehaktballen en kunnen Belgische en Franse klanten hun oude meubels nu omruilen voor een waardebon.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20