Wie cocktails zegt, zegt daarbij, ‘laat maar die wijn’. Of dat denken wij toch. Maar wie kent het populaire drankje met fruit, sangria genaamd, niet? Laat ons niet vergeten dat de basis van sangria rode wijn is. Of als het wat bitter mag zijn, een Aperol Spritz? Straks zie je weer iedereen op de terrassen van dat fluo-oranje drank nippen. Een authentieke Spritz Veneziano heeft normaal gezien de 3-2-1-verhouding: 6 cl prosecco, 4 cl Aperol en een beetje bruiswater. En voor de afwerking graag een sinaasappelschijfje.
Volgens de formule is een cocktail een mengsel van minimaal drie ingrediënten. Twee ingrediënten moeten drinkbaar zijn en eentje moet alcohol bevatten. De bakermat van de cocktails ligt in de Verenigde Staten. De cocktailcultuur is dan ook groot aan de overkant van de oceaan. Verder geven bartenders volgende tips: altijd verse producten gebruiken als je begint te shaken, en ook genoeg ijs is essentieel voor een goede cocktail. Gebruik je te weinig ijs, dan smelt het sneller en verwatert dat in het drankje, met alle gevolgen van dien voor de smaak.
Laat ons er dus maar aan beginnen. Cocktails op basis van wijn. We starten met een absolute favoriet. Al zijn we jullie daar al een beetje aan het bedriegen, want naar de goede orde van de definitie is dit geen echte cocktail maar een mengsel. Hier meng je maar twee dranken en geen drie. Maar ach, soms moeten we het onszelf niet te moeilijk maken, als de smaak maar meezit.
1. Mimosa
We mixen sinaasappelsap met een mousserende wijn. Dit zorgt voor een licht drankje dat perfect past bij de brunch. Je kan kiezen tussen champagne, cava of prosecco. Heel af en toe vind je dit met vinho verde omdat deze wijnen ook mousserend kunnen zijn. Serveer dit in een mooi champagneglas dat je koud hebt gezet in de diepvries.
2. Grapefruit Mimosa
Een alternatief voor de normale Mimosa is Mimosa met pompelmoes. Heb je het erg warm dan is dit ideaal om af te koelen. Dat het ook chique oogt is mooi meegenomen, want veel moeite moet je voor dit werkstuk niet doen. Je vriest stukjes pompelmoes in. In plaats van het sinaasappelsap neem je de diepgevroren stukjes pompelmoes en doe je ze in een koud glas. Daarna overgiet je de stukjes met champagne die geen al te droge of zure smaak heeft. Er wordt een semi-doux aangeraden, maar je kan variëren naar je eigen smaak. De pompelmoes zal wel al een goed bittertje geven; dat mag je niet vergeten naargelang je wil variëren in het mengsel. Leg er een takje tijm op en klaar ben je voor de hete dag.
3. Ginger Riesling
Jullie hebben in vorige nieuwsbrieven al wel gemerkt dat we toch wel een voorkeur durven hebben voor exquise riesling. Elke cocktail die met een riesling is gemaakt, lijkt ons de facto een spannende combinatie op te leveren. Of we absolute fan zijn van gember? Niet in overgrote dosissen, maar kijk, een riesling die een licht zoetje bevat gaat wonderwel met de pittige en overheersende smaak van gember. Serveer dit in longdrinkglazen. Je mengt 50 ml Riesling, 50 ml ginger ale en sap van een kwartje limoen. Op het eind voeg je 2 ijsblokjes toe en steek je een limoenschijfje op de rand van het glas.
4. Rojito
Dat Rojito iets te maken heeft met Mojito was niet moeilijk af te leiden. Het al te ver zoeken is soms niet nodig. Mojito heeft als basisingrediënt witte rum, Rojito heeft als basisingrediënt… rosé! Voor de rest maak je de cocktail op exact dezelfde wijze als een Mojito. Het levert een zicht op het leven door roze bril, want de rosé maakt dat je een roze cocktail krijgt. Neem sap van een halve limoen. Daar voeg je 15 ml suikerstroop aan toe. Heb je dat niet in huis dan kan je ook 2 kleine lepeltjes suiker gebruiken. Maar de munt is onontbeerlijk! Doe er gerust heel wat blaadjes in om tot dat ultieme frisse resultaat te komen. Gebruik 75 ml rosé en giet er 100ml spuitwater bij en werk af met 4 ijsblokjes.
5. Limonsecco
Voor de gemakzuchtigen onder ons is dit de ultieme cocktail die niet veel ‘shaken’ of ‘stirren’ vraagt. Je vult een wijnglas met ijs, dat mag helemaal vol. Daarover giet je een klein shotje limoncello en voor de rest vul je het glas met prosecco. Wil het oog ook wat, dan kan je het drankje afwerken met wat munt en granaatappelpitjes. Succes gegarandeerd op elk feestje.
6. Sauvignon Blanc Sour
We hebben het even gehad met de zoete cocktails en gaan over naar fris en dorstlessend. Komkommer is de basis voor deze cocktail. Daardoor is dit niet meteen een allemansvriend maar net om die reden extra boeiend. We beginnen dus met komkommerwater, komkommerqua? Ja water, dat wil zeggen dat je zal moeten raspen, blenden en zeven. Opgepast voor de vingers als je raspt, het is geen ‘Bloody Sauvignon Blanc Sour’.
Voor 1 glas heb je 30 ml komkommerwater nodig. Daarna moet je 100 ml Sauvignon Blanc mengen met 15 ml limoensap, 2 lepeltjes rietsuiker en wat blaadjes verse munt. Dit gaat allemaal samen in de blender. Eens voldoende gemixt zeef je dit in een glas, voeg je 2 ijsblokjes toe giet je er 100 ml cava over en leg je er komkommerschijfjes bij.
Wij bekennen dat wij het recept soms durven interpreteren naar de moeite die je er moet in steken. Dat komkommerwater maken is echt wel beter dan er gewoon water aan toe te voegen. Begin dus niet aan deze cocktail als je niet al te veel tijd hebt.
7. New York Sour
Afsluiten doen we graag met een cocktail uit het land waar iedereen in de rooftopbar van zijn glas nipt zodra ze uit kantoor vertrokken zijn en de drukte van de New Yorkse straten proberen achter zich te laten. In New York is alles wat steviger, en dat geldt 100 procent voor deze cocktail. Dit stevig exemplaar heeft ook een prachtige tweekleurige laag.
Onderaan zit de laag whiskey, die gezoet is met suikersiroop. Heb je geen suikersiroop dan is agavesiroop een goed alternatief. Daarboven komt een fijner laagje rode wijn die de cocktail wat fruitige toetsen zal geven. Let wel, de rode wijn zakt naar beneden tot onder het witte laatste laagje. Dat komt er niet meer bovenop.
Je begint aan dit mengsel door het eiwit te scheiden van het eigeel. Dan neem je een shaker en je doet er 45 ml whiskey in gevolgd door 10 ml siroop. Voeg het sap van een halve citroen toe en doe er ook het eiwit in. Nu begin je goed en stevig te schudden tot je arm moe wordt, dan voeg je ijs toe en dan schud je weer stevig tot je een wit laagje bovenaan krijgt. Schenk alles uit in een mooi whiskeyglas en schenk nu een rood laagje rode wijn in je cocktail. Malbec of shiraz zijn goede opties, net omdat het een stevige cocktail betreft. Dat laatste kan complex zijn, je moet maken dat de rode wijn onder het witte laagje zakt. Daarvoor kan je een lepel gebruiken. Je houdt de achterkant van een lepel recht boven de bovenkant van het glas en schenkt de rode wijn bovenop de lepel in het glas. Zo bezinkt de wijn naar een dieper laagje. Geniet van de New York Sour!