Google ontslaat personeel dat weigert zich te laten vaccineren

Google heeft gedreigd om het salaris van personeel te verminderen of zelfs hen te ontslaan als zij zich niet houden aan het interne beleid over Covid-19-vaccins. Dat meldt CNBC, dat interne documenten citeert.

Het overkoepelende bedrijf Alphabet waarschuwde werknemers dat ze tot 3 december de tijd hadden om hun vaccinatiestatus toe te lichten en te bewijzen, of om vrijstellingen aan te vragen. Degenen die dat op 18 januari nog niet hebben gedaan, zullen gedurende 30 dagen met “betaald administratief verlof” worden gestuurd. Daarna kunnen ze tot zes maanden op onbetaald verlof worden gezet, voordat ze uiteindelijk worden ontslagen, meldt CNBC.

Heropleving Covid-19 in Silicon Valley

Net als een groot deel van de Verenigde Staten (VS) heeft ook Silicon Valley te maken met een heropleving van Covid-19 en hebben ze ook te maken met de nieuwe Omikron-variant. Bedrijven die hun personeel stilaan terug wilden laten keren naar de kantoorgebouwen, zoals Google, worden nu opnieuw gedwongen om die plannen uit te stellen.

De regering-Biden heeft vaccinaties verplicht voor voor federale ambtenaren, toeleveranciers van de overheid en bedrijven met meer dan 100 werknemers. Toch hebben verschillende grote Amerikaanse bedrijven hun inspanningen om hieraan te voldoen opgeschort. Er zijn namelijk verschillende staten die zeggen dat de president die bevoegdheid niet had.

“Frequent testen geen alternatief”

Google, dat meer dan 150.000 werknemers in het land heeft, zei dat het wel van plan is om de vaccinatieplicht te volgen. In juli zei de techgigant dat het alle werknemers die weer aan het werk gaan, zal verplichten zich te laten vaccineren.

“We verwachten dat bijna alle functies bij Google in de VS onder de reikwijdte van de executive order (presidentieel bevel) zullen vallen”, meldt CNBC, onder verwijzing naar de memo van Google. “Iedereen die een Google-gebouw betreedt, moet volledig gevaccineerd zijn of een goedgekeurd document hebben die hen toestaat om op locatie te werken of te komen,” zei het bedrijf, eraan toevoegend dat “frequent testen geen geldig alternatief is voor vaccinatie.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.