Thuiswerkende medewerkers van Google dreigen een deel van hun loon te verliezen

Werknemers bij Google kunnen via een tool berekenen wat de impact van thuiswerken op hun loon is. Het persagentschap Reuters kon die tool bekijken en kwam tot de conclusie dat werknemers die kiezen om op afstand te werken een aanzienlijk deel van hun loon kunnen verliezen.

Waarom is dit belangrijk?

Het is een experiment dat overal in Silicon Valley plaatsvindt, waar vaak trends worden gezet voor andere grote werkgevers. Facebook en Twitter verlaagden de lonen van werknemers op afstand die naar minder dure gebieden verhuisden. Google's looncalculator suggereert echter dat medewerkers op afstand, vooral pendelaars die lange afstanden afleggen, salarisverlagingen kunnen verwachten zonder te verhuizen.

Meer en meer werknemers gaan opnieuw aan de slag op het kantoor van hun werkgever. Velen zijn dan ook tevreden om opnieuw hun collega’s te zien. Toch merken we dat thuiswerken nu meer ingeburgerd is. Verschillende bedrijven bieden daarom hun werknemers de optie om één of meerdere dagen te telewerken. Maar dat is niet overal zo. Bij Google bijvoorbeeld dreigen sommige medewerkers een deel van hun loon te verliezen als ze niet naar het kantoor komen.

Locatiegebonden verloningspakketten

“Onze verloningspakketten zijn altijd locatiegebonden geweest, en we betalen altijd aan de top van de lokale markt op basis van waar een werknemer werkt”, liet een woordvoerder aan Reuters weten. Hij voegde daaraan toe dat het loon kan variëren van staat tot staat en van stad tot stad.

Een medewerker van Google, die uit angst voor represailles anoniem wenst te blijven, pendelt gewoonlijk naar het kantoor in Seattle vanuit een nabijgelegen district en zou waarschijnlijk 10 procent minder betaald worden als die voltijds thuis zou werken, volgens schattingen van de Work Location Tool die het bedrijf in juni lanceerde.

De werknemer overwoog op afstand te gaan werken, maar besloot toch naar kantoor te blijven gaan. Hij pendelt twee uur naar het werk. “Ik heb onlangs een promotie gekregen. Thuiswerken zou betekenen dat mijn loon opnieuw op het zelfde niveau komt als voor die promotie”, aldus de medewerker. “Het zou zonde zijn van al het harde werk dat ik gedaan heb om die promotie te krijgen.”

Alarmbellen

Jake Rosenfeld, professor sociologie aan de Washington University in St. Louis die onderzoek doet naar de beloningsstructuur, zei dat de salarisstructuur van Google alarmbellen doet rinkelen. Zo zouden gezinnen het zwaarst getroffen worden door dergelijke loonsverlagingen.

“Google hoeft dit niet te doen”, merkte Rosenfield op. “Google heeft deze werknemers per definitie 100 procent van hun vroegere loon betaald. Dus het is niet zo dat ze het zich niet kunnen veroorloven om hun werknemers die ervoor kiezen om op afstand te werken hetzelfde loon te blijven betalen.”

Uit screenshots van de interne salariscalculator van Google die Reuters kon bekijken, blijkt dat een werknemer die in Stamford, Connecticut woont – een uur pendelen naar New York – 15 procent minder betaald zou worden als zij thuiswerkte, terwijl een collega van hetzelfde kantoor die in New York City woont geen loon verliest als hij hetzelfde zou doen. Uit interviews met enkele medewerkers blijkt dat in sommige gevallen de loonsverlaging kan oplopen tot 25 procent.

Lees ook:

(bzg)

Meer