“Formule 1 zal in Djedda een blijvende erfenis achterlaten”

Het debuut van de Formule 1 in Saoedi-Arabië zal op de stad Djedda, waar de allereerste grote prijs van het land wordt georganiseerd, een blijvende impact hebben. Dat heeft Martin Whitaker, verantwoordelijk voor de organisatie van Grand Prix Saudi Arabia, gezegd.

De beslissing van Formule 1 om in Saoedi-Arabië een race te organiseren, is volgens Whitaker immers een stimulans gebleken voor tal van andere investeringen, waardoor de erfenis van het gebeuren zich op langere termijn zal laten blijven voelen, ook lang nadat het evenement alweer verder is getrokken en zijn tenten elders zal hebben opgeslagen.

Jeddah Corniche

De Grand Prix Saudi Arabië beleeft zijn eerste editie tijdens het weekend van december. “Op dat ogenblik zal de internationale racewereld in Djedda neerstrijken”, benadrukt Martin Whitaker in een gesprek met de nieuwssite Arab News.

“Maar het evenement heeft ook al aanleiding gegeven voor de creatie van heel wat andere nieuwe ondernemingen, zoals centra voor fitness, beachvolley, strandvoetbal en padel. Langsheen de boulevard van de Jeddah Corniche zijn in totaal achttien nieuwe restaurants gebouwd.”

“Het evenement zal in Djedda een belangrijke erfenis nalaten”, benadrukt Whitaker. “Deze faciliteiten hebben een blijvend karakter en zijn in principe 365 dagen per jaar geopend zijn. Daarmee levert de race voor de gemeenschap van Djedda een bijkomende waarde.”

“De Jeddah Corniche is een bijzonder populaire locatie en de komst van de Formule 1 heeft ervoor gezorgd dat onder meer wandelwegen en fietspaden werden verlengd, terwijl ook de andere recreatiemogelijkheden werden uitgebreid.”

Whitaker wijst er daarbij ook op dat de race wereldwijd door 500 miljoen mensen zal worden bekeken. “De wedstrijd is voor Saoedi-Arabië een speciale gebeurtenis”, merkt hij op.

“We hebben hier te maken met een enorm evenement, niet alleen voor de stad Djedda, maar ook voor Saoedi-Arabië als geheel. De race wordt voor het Arabische koninkrijk een fantastische reclame.”

Carsten Tilke

“De geografische ligging van Djedda biedt de stad een belangrijk voordeel voor de organisatie van dergelijke evenementen. De stad, gelegen aan de oevers van de Rode Zee, heeft een fantastisch erfgoed en een geweldige cultuur.”

De Formule 1 heeft met Saoedi-Arabië een contract voor een periode van tien jaar getekend. Het circuit in Djedda zal door de Formule 1 echter slechts twee seizoenen gebruikt worden. De wedstrijd zal daarna verhuizen naar een nieuw circuit, dat nog moet worden gebouwd. Maar de impact van het evenement zal zich in Djedda volgens Whitaker lang laten voelen.

Het racetraject werd er door de beroemde circuitbouwer Carsten Tilke uitgetekend. “Djedda heeft een stratencircuit, maar totaal verschillend aan de plattegronden van andere races die in grote metropolen worden georganiseerd.”

Een typisch stratencircuit bestaat uit langzame bochten die rond bestaande gebouwen slingeren, maar dat is hier niet het geval. Er kon immers gebruikt worden van terrein dat ten noorden van de haven van Djedda is herwonnen. Het gebied heeft geen bebouwing, zodat de ontwerpers de vrije hand kregen.

Het resultaat is het langste en snelste stratencircuit uit de geschiedenis van de Formule 1. Het circuit krijgt immers een lengte van 6.175 kilometer en er wordt een gemiddelde snelheid van meer dan 250 kilometer per uur verwacht.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.