Formule 1 maakt volgend jaar zijn opwachting in Miami; race na meer dan zestig jaar opnieuw te gast in Florida

Na een hiaat van meer dan zestig jaar maakt de Formule 1 opnieuw zijn opwachting in de Amerikaanse staat Florida. Dat heeft Stefano Domenicali, voorzitter van Formula One, aangekondigd. Er is een contract getekend dat zich over een periode van tien seizoenen uitspreidt.

Een exacte datum moet nog worden vastgelegd, maar volgens Domenicali zal de Miami Grand Prix in de loop van het tweede kwartaal van volgend jaar zijn debuut maken. Voor de wedstrijd wordt een compleet nieuw circuit uitgetekend op de site van het Hard Rock Stadium in Miami Gardens, dat ook de thuisbasis is van de football-franchise Miami Dolphins.

Hard Rock Stadium

Het circuit krijgt een lengte van 5,41 kilometer, met negentien bochten en een potentieel voor drie DRS-zones. Op de baan zou een topsnelheid van 320 kilometer per uur mogelijk moeten zijn. Het Hard Rock Stadium – een multifunctioneel centrum voor sport en entertainment – zal het hart vormen van het nieuwe circuit.

Miami wordt de elfde locatie in de Verenigde Staten die de Formule 1 zal ontvangen sinds de competitie ruim zeventig jaar geleden van start ging. Eerder was het evenement immers al te gast in Indianapolis, Sebring, Riverside, Watkins Glen, Long Beach, Las Vegas, Detroit, Dallas, Phoenix en Austin.

In Florida was de Formule 1 eerder actief op het circuit van Sebring International Raceway, een voormalig vliegveld van de Amerikaanse luchtmacht. Die race werd gewonnen door Bruce McLaren in een Cooper-Climax.

De komst van de Formule 1 naar Miami bleef lange tijd onzeker. De race stuitte immers op herhaalde tegenstand van omwonenden en lokale politici. Uiteindelijk kreeg de wedstrijd toch de goedkeuring van de gemeenteraad, maar dat gebeurde pas nadat voor de lokale economie een voordelenpakket was uitgewerkt en ook een aantal beloftes werden gedaan om de hinder van de organisatie tot een minimum te beperken.

Concurrentie

‘De race zal een extra stimulans betekenen voor het lokale toerisme en zal in de grotere regio bovendien een sterke economische injectie genereren,’ zeggen de organisatoren. ‘Bovendien zullen de nodige initiatieven worden genomen om ervoor te zorgen dat de inwoners van Miami Gardens aan voordelige voorwaarden tickets voor de races kunnen kopen, zodat ze het evenement persoonlijk kunnen beleven.’

‘Lokale bedrijven krijgen tevens de kans om aan de raceweekends deel te nemen. In samenwerking met de Formule 1 zal ook worden ingezet op een onderwijsprogramma dat techniek, technologie en wetenschap moet promoten.’

De overeenkomst betekent dat de Formule 1 volgend jaar in de Verenigde Staten op twee locaties actief zal zijn. Er is immers ook nog de wedstrijd op het Circuit of The Americas in Austin (Texas). ‘De Verenigde Staten vormen voor de Formule 1 een belangrijke groeimarkt,’ betoogt Stefano Domenicali.

Hij wijst erop dat de race in de Verenigde Staten op een groeiend publiek kan rekenen. De Formule 1 moet daarbij echter wel opboksen tegen twee lokale concurrenten – de Nascar en de IndyCar – die in de Verenigde Staten op een gigantische populariteit kunnen rekenen. Momenteel is er bovendien in de Formule 1 momenteel ook geen enkele Amerikaanse piloot actief.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20