Griep of Covid-19: hoe herken je het verschil?

Het griepseizoen staat opnieuw voor de deur. Tijdens die periode is het niet altijd eenvoudig om vast te stellen of je al dan niet een coronabesmetting hebt opgelopen. Waar moet je op letten?

Met de start van het griepseizoen is het altijd in spanning afwachten hoe ernstig een eventuele epidemie zal zijn. In een interview met VRT NWS beschrijft viroloog Marc Van Ranst vier mogelijke scenario’s waarmee we te maken kunnen krijgen, gaande van geen griepepidemie tot een grote grieppandemie. “Dat laatste is de mogelijkheid die niemand wil horen, maar die kans bestaat, al verwachten we het niet meteen”, aldus de viroloog.

Natuurlijk immuunsysteem

Andere experts verwachten dat de griep wel eens zwaar zou kunnen toeslaan dit jaar. Ze merken daarbij op dat veel mensen niet in staat zijn geweest hun natuurlijke immuunsysteem op te bouwen terwijl ze thuis werkten en vreemden vermeden. “Het ergste scenario is een dubbele epidemie van het gewone griepvirus en Covid-19”, zei William Schaffner, professor in de preventieve geneeskunde aan de Vanderbilt University School of Medicine, vorige maand in een reactie aan de Wall Street Journal.

Vraag blijft natuurlijk hoe kan je het coronavirus onderscheiden van een gewoon griepvirus? Experts merken op dat het door de vaccinaties moeilijker wordt om een onderscheid te maken tussen de twee ziektes omdat de symptomen bij mensen die tegen het coronavirus gevaccineerd zijn milder en korter van duur zijn. Ze liggen dus meer in lijn met de symptomen van een gewone griep. Denk bijvoorbeeld aan een lopende neus, vermoeidheid en hoesten.

Smaak- en geurverlies

Er is wel één symptoom dat typerend is voor Covid-19: een verlies van smaak en/of geur. Daarbij moeten we wel opmerken dat dit niet altijd het geval is bij een coronabesmetting. Laat je daarom altijd contoleren door een dokter bij het minste vermoeden van een besmetting.

Bij de oorspronkelijke versie van Covid-19 duurde het vaak langer voordat de symptomen optraden dan bij griepinfecties. Dus als je heel snel ziek werd nadat je in de buurt was van een zieke met ongediagnosticeerde symptomen, was dat mogelijk een teken dat je besmet was met een gewoon griepvirus.

Maar die redenering gaat vandaag niet meer op. De incubatieperiode bij een besmetting met de Delta-variant van het coronavirus is namelijk korter. “Het is daarom moeilijker om een onderscheid te maken op basis van de incubatieperiode”, zei Cameron Wolfe, specialist in besmettelijke ziektes aan het Duke University Hospital in Durham, aan de Wall Street Journal.

Hoe dan ook kan je je dit jaar, net zoals alle andere jaren, laten vaccineren tegen het griepvirus. Sinds vrijdag 1 oktober is het mogelijk om één van de 3,78 miljoen griepvaccins die ons land ter beschikking heeft, te reserveren. Dat is 25 procent meer dan vorig jaar. Van Ranst vraagt wel dat we daarbij de prioriteit moeten geven aan de risicogroepen. “Als er dan nog vaccins over zijn, kan iedereen die dat wenst er één gaan halen”, aldus de viroloog. (mah)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.